Hlavní obsah

Redaktor JXD čelí obvinění z šíření toxikomanie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Redaktor týdeníku Reflex Jiří X. Doležal byl obviněn z šíření toxikomanie. Podle policie byla v jeho článku rozostřená fotografie s popiskem, že k zaostření má čtenář vykouřit marihuanu. Součástí vydání byly cigaretové papírky a filtry pro výrobu marihuanové cigarety - jointu. V případě odsouzení hrozí Doležalovi, známému pod zkratkou JXD, až pět let vězení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podezření z trestného činu potvrdil znalecký posudek, uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Podle Reflexu byl Doležal obviněn za anekdotu.

„K obvinění Doležala stačilo pouze osm slov, které tvoří vtip na titulce článku 15 gramů trávy z vydání 12/2013, který mapoval uplynulou konopnou sezónu,“ uvedl týdeník na svém webu.

Spolu s Doležalem byl obviněn bývalý zástupce šéfredaktora Reflexu Jaroslav Plesl jako zodpovědná osoba zastupující šéfredaktora, který nebyl přítomen. Obviněn byl prý za cigaretové papírky a set filtrů, které byly dárkem pro čtenáře zmíněného vydání.

Podle policie upozorňoval na tento dárek nápis na přední straně týdeníku a avizoval, že tyto předměty mají čtenářům posloužit k výrobě jointu. Kvůli relevantnímu zjištění, zda jde o trestný čin, nechali kriminalisté vypracovat posudek u odborníků v oboru školství a kultury a v odvětví výtvarného umění, reklamy, marketingové komunikace a ekonomiky.

Závěr znaleckého posudku podezření z trestného činu potvrdil, a proto kriminalisté v úterý obvinili osmačtyřicetiletého redaktora ze šíření toxikomanie, doplnil Hulan.

Doležal se k případu podle redakce Reflexu zatím nebude vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám