Hlavní obsah

Metanolová kauza u soudu: překupníci svádějí vinu jeden na druhého

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Poprvé v úterý zasedli do lavic obžalovaných dva překupníci s alkoholem v kauze metanolových otrav. Petr Hlava a Marek Ženíšek podle obžaloby mohou za smrt jednoho člověka, další čtyři lidé po požití závadného alkoholu utrpěli doživotní následky. Oba obvinění před Krajským soudem v Ostravě vinu popřeli.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Obžalovaní Marek Ženíšek (vlevo) s Petrem Hlavou u Krajského soudu v Ostravě

Článek

Třicetiletý Hlava soudu sdělil, že se cítí nevinen. Nechápe prý, proč Ženíšek policii řekl, že má otrávený alkohol od něj. „Do té doby jsme byli kamarádi,“ popisoval u soudu Hlava.

Dodal také, že Ženíšek jezdil čtyřikrát týdně do severních Čech pro líh. „Viděl jsem u něj barely s lihem i prázdné lahve. Vozil to pro nějakého vietnamského obchodníka, alkohol vozil do Českého Těšína,“ líčil obžalovaný.

Nic z toho, co tady Petr Hlava řekl, není pravda. Jsou to lži. Já obchoduji s auty.
Obžalovaný Ženíšek

Když se ho soud zeptal, proč si myslí, že Ženíšek svádí vinu na něj, tak řekl, že je to proto, aby dostal nižší trest. „O jeho charakteru svědčí to, že pět let podvádí svou manželku s milenkou a celou dobu jí lže do očí. Koupil své milence dokonce dům,“ vysvětloval Hlava.

Třiatřicetiletý Ženíšek nejprve odmítl před soudem vypovídat. Když však slyšel, co na něj jeho bývalý kamarád řekl, reagoval.

„Nic z toho, co tady Petr Hlava řekl, není pravda. Jsou to lži. Já obchoduji s auty. Jeho bratrům jsem několik automobilů prodal a od nich také nějaké koupil. A do Českého Těšína jsem vozil prodávat vajíčka, s nimi zase obchoduje moje máma,“ uvedl Ženíšek, který trvá na tom, že nejméně 77 lahví finské vodky v litrových lahvích s nápisem Helsinky Group prodával právě Petr Hlava. „Právě Hlava mi dovezl bedny s lahvemi Helsinky Group,“ zdůraznil Ženíšek.

Poškozený žádá 300 tisíc

K soudu dorazili i někteří poškození, kteří požadují po obviněných náhradu škody za vzniklé zdravotní problémy. Rodina zemřelého muže pak odškodnění za jeho smrt.

Například šestaosmdesátiletý Valter Szkwara po vypití závadného alkoholu ochrnul na celou levou polovinu  těla, problémy má s chůzí, poškozený má i mozek.

„Pili jsme v zahradní chatce v Doubravě na Karvinsku. Nikdo neřešil, odkud ta vodka je. Byla to krásná lahev, nikoho by nenapadlo, že je to jed,“ zavzpomínal Szkwara, který po obžalovaných žádá jako odškodnění 300 tisíc korun.

Veřejný proces s překupníky alkoholu by měl trvat od úterý do pátku. Soud chce vyslechnout kolem 20 svědků. „Oběma mužům hrozí vězení od osmi do patnácti let. S ohledem na koncentraci alkoholu v lahvích bylo znalci zjištěno, že by tento otrávený alkohol mohl usmrtit až 300 osob,“ sdělil Právu státní zástupce David Bartoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám