Hlavní obsah

Kachna málem podlehla smrtícímu zapeření

– Chrudim
Právo, Vladislav Prouza

Rukou neznámého vandala málem na koupališti Konopáč u Chrudimi zemřela jedna z místních skoro ochočených divokých kachen. Tyran použil odbornou dnes zakázanou mysliveckou metodu tzv. zapeření, kdy se zraněná pernatá zvěř usmrtí propíchnutím krku brkem, čímž dojde k přerušením krční míchy.

Foto: Záchranná stanice Pasíčka.

Poraněná kachna z Konopáče.

Článek

Brk u kachny z Konopáče naštěstí zřejmě díky neodbornosti míchu minul. „Muselo jít o někoho, kdo tuto speciální mysliveckou metodu alespoň z doslechu znal. Mrazí mne, pokud šlo o myslivce,“ konstatoval Josef Cach ze záchranné stanice Pasíčka z Boru u Skutče, kde zraněná kachna před týdnem nakonec skončila.

Zvíře ale nejprve zůstalo nějaký čas s bolestivou ranou na rybníce. Kachny s probodnutým krkem si naštěstí všimli návštěvníci konopáčského kempu a zalarmovali policii a hasiče.

„Policisté se případem zabývají pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířete. Pokud se podaří dopadnout osobu, která toto zranění zvířeti způsobila, hrozí ji až dvouleté vězení,“ sdělila mluvčí chrudimské policie Eva Maturová.

Kachna hodně trpěla

Pachatel využil krotkosti zvířete, kachnu chytil, propíchl krk brkem a patrně v domnění brzké bolestivé smrti ji pustil zpět na rybník. Kachna sice přežila, ale několik dnů, než se dostala do rukou veterináře záchranné stanice, hodně trpěla.

Záchranáři kachnu pracně odchytli doslova v hodině dvanácté, kdy rána začala nebezpečně hnisat, a zvíře přestávalo přijímat potravu.

Případ naštěstí dopadl dobře a kachna se vrátila po týdenním pobytu v záchranné stanici určené pro zraněná zvířata zpět na domovský Konopáč. „Těžko lze pochopit, čím se někteří lidé dnes baví,“ kroutili hlavami zvířecí záchranáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám