Hlavní obsah

Chlapce před pádem zamkl ve třídě učitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kriminalisté stále neuzavřeli vyšetřování tragické smrti dvanáctiletého chlapce s Downovým syndromem, který 20. dubna zemřel po pádu z okna Základní školy Na Slovance v Praze-Libni. Mentálně postižený Daniel zůstal sám ve třídě, kde ho nejspíše nedopatřením zamkl jeden z učitelů druhého stupně.

Článek

Pedagog po tragické události utrpěl šok a musel být převezen do nemocnice. ČTK to dnes řekl velitel Služby kriminální policie a vyšetřování Praha 9 Ladislav Hrdlička.

"Žáky si pedagog nechal po hodině shromáždit před třídou. Poté odcházeli na tělocvik nebo na oběd. Učitel pak zpětně vešel do třídy, podíval se do místnosti, a když zjistil, že tam nikdo není, tak ji uzamkl. Ve vztahu k tomu my nyní musíme zjistit, jak to bylo dál a jak se chlapec mohl objevit v okně," popsal nešťastnou událost a upozornil, že policie stále neví, zda pedagog chlapce přehlédl.

"V té době bylo na chodbě hodně lidí, právě asi skončila hodina a z několika tříd vycházeli žáci. Dalo by se říct, že tam byl trochu chaos a profesor si zřejmě nevšiml, jestli ve třídě někdo je," doplnil Hrdlička.

Čeká se na znalecké posudky

V minulých dnech policie vyslýchala dva pedagogy, kteří podle něj byli nejdůležitějšími svědky v tomto případu. "Poté jsme vše konzultovali na státním zastupitelství, ale stále nelze rozhodnout, zda budeme někoho trestně stíhat," uvedl Hrdlička.

Vyšetřovatelé teď budou čekat na odborná vyjádření školského úřadu k činnosti školy a k tomu, jaké předpisy platí pro práci s postiženými dětmi. "Měli bychom také dostat znalecké posudky ve vztahu k tomu, jak chlapec mohl nebo nemohl z okna vypadnout, jak mohl okno otevřít a další," dodal Hrdlička s tím, že jejich výsledky bude znát příští týden.

Do školy jezdil sám

Do tragického dne prý nebyly s Danielem sebemenší problémy, spolupracoval velmi dobře. "Bylo to dítě sociálně velmi zdatné. První dva roky jej paní učitelka musela velice hlídat, pak už byl ale na takové úrovni, že jej maminka posílala samotného do školy až z Palmovky," uvedla Miloslava Stará ze speciálního pedagogického centra, kam chlapec odmala docházel.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze se zabil žák po pádu z okna školy

Dvanáctiletý chlapec v úterý po poledni vypadl z okna budovy základní školy v Praze 8. Po pádu ze třetího patra byl na místě mrtev. Kriminalisté zjišťují...

Výběr článků

Načítám