Hlavní obsah

Nevím, kde se to ve mně vzalo, vysvětloval brutální vrah studentů

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řádil jako šílený. Kvůli malicherné hádce o údržbu společného pražského bytu ubodal letos 3. ledna 26letý Zbyněk Prokop teprve 19letého studenta gymnázia a jeho stejně starou přítelkyni uškrtil. „Novoroční vražda“ teď míří před soud. Vrahovi hrozí až výjimečný trest.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

„Nevím, kde se to ve mně vzalo. Nevím, proč jsem to udělal,“ to jsou slova, jimiž vrah, který se k činu doznal, vysvětloval policii své pohnutky. Mladý muž byl do té doby bezúhonný a podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie netrpěl ani žádnou duševní poruchou.

Přesto když policie letos v lednu o činu informovala, hovořil šéf pražské mordparty Josef Mareš o jedné z nejbrutálnějších vražd za posledních dvacet let. Chování pachatele dokonce přirovnal k legendárnímu doživotně odsouzenému vrahovi Ivanu Roubalovi.

Činžovní byt v Praze 10, který vlastní dlouhodobě nemocná důchodkyně, si pronajímali od jejích příbuzných studenti, za jeden pokoj platili 4500 Kč.

Když si poškozený mladík přišel v lednu Prokopovi stěžovat na nepořádek ve společných prostorách, spor přerostl v hádku a spolubydlící se začal chovat jako smyslů zbavený.

Kuchyňským nožem bodl studenta do břicha a poté ho svázal, dál řezal a doslova mučil. Když do pokoje vešla přítelkyně poškozeného, lekl se, že by ho mohla usvědčit. Proto ji také svázal, sliboval ale, že ji ušetří. Dívka přitom musela sledovat, jak vraždí jejího přítele. Nakonec ji svázanou uškrtil elektrickým kabelem.

Do studenta řezal, jestli je mrtvý

Do těla zavražděného chlapce potom řezal, aby se ujistil, zda je skutečně mrtvý. Oběti ještě okradl, odnesl si notebook, dva mobilní telefony, kreditní karty, z nichž později vybral i několik tisíc korun, doklady a další věci.

„Poškozená před ním utíkala a prosila ho, aby jí neubližoval,“ popsala státní zástupkyně Taťána Zmatlíková událost v obžalobě, kterou má Právo k dispozici. Pak se dívka nechala dobrovolně spoutat izolepou a kabely a ústa zavázat šátkem. Přesto ji nakonec vrah zabil.

V dětství s ním problémy nebyly, říká matka

„U obviněného Zbyňka Prokopa nebyla zjištěna přítomnost žádné duševní choroby v pravém slova smyslu ani klinický stav obdobné forenzní významnosti,“ cituje obžaloba znalce. Podle nich má mladík pouze horší povahu, minimální smysl pro vcítění se do druhých, je lhostejný ke společenským normám a pravidlům, egocentrický a poněkud impulzivní.

„Jeho pobyt na svobodě není nyní z psychiatrického hlediska pro společnost nebezpečný,“ uvedli dokonce znalci v posudku.

Podle matky obžalovaného Marie Prokopové neměl syn v minulosti žádné vážnější potíže s chováním. „V dětství s ním nikdy nebyly problémy,“ uvedla na policii.

Prokop odmaturoval před sedmi lety na strojní průmyslovce v Čáslavi, podnikal s kamarádem, později se o něj však začali zajímat exekutoři kvůli dluhům. Od rodičů se pak odstěhoval.

Vzhledem k tomu, že Prokop vraždil dvakrát zvlášť surovým způsobem a ještě své oběti okradl, hrozí mu až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám