Hlavní obsah

Manažery nemocnice stíhá policie, do kapsy jim šly milióny z půjčky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manažery a spoluvlastníky společnosti Nemocnice Mariánské Lázně, s. r. o., ve které má majetkový podíl město, stíhá policie. Podezřívá je, že s penězi špitálu nakládali tak, aby z toho měli osobní prospěch.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Městská nemocnice Mariánské Lázně

Článek

„Mohu potvrdit, že v souvislosti s hospodařením nemocnice vyšetřovatel obvinil čtyři osoby pro zločin porušování povinnosti při správě cizího majetku. Všichni jsou ohroženi trestní sazbou od dvou do osmi let odnětí svobody,“ řekl Právu šéf chebských žalobců Václav Opl.

Podle informací Práva jsou stíháni oba jednatelé společnosti Antonín Strolený s Miluší Tukovou a dále člen dozorčí rady Vladimír Michalčák. Čtvrtým obviněným má být člověk mimo zdravotnické zařízení.

Jak Právo zjistilo, nemocnice půjčila 56 miliónů korun, určených na rekonstrukci a modernizace pavilónů, soukromé firmě West Bohemia Medical Holding, kterou podle výpisu z obchodního rejstříku ovládají právě Strolený, Tuková a Michalčák.

Devět miliónů

Smlouvu uzavřely obě strany na sklonku roku 2011, a to s dvouletou splatností a úrokem sedm procent. Peníze od nemocnice firma ale obratem půjčila dalšímu soukromému subjektu na patnáctiprocentní úrok.

Manažerům nemocnice tak spadl do klína úrokový rozdíl, což je částka okolo devíti miliónů korun.

„Já se k tomu vyjadřovat nebudu,“ reagovala na dotaz Práva Tuková. Stroleného se Právu kontaktovat nepodařilo, číslo mobilního telefonu, které je u jeho jména uvedeno na webových stránkách nemocnice, patří někomu jinému.

Starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král uvedl, že město bylo proti poskytnutí půjčky Medicalu.

„V nemocnici ale máme menšinový podíl, takže oni si to odsouhlasili sami většinovými hlasy. O tom, že půjčku použili dál, nás ale v žádném případě neinformovali. Dozvěděli jsme se to až od policie,“ prohlásil starosta.

Město se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozený. „Detaily nyní dolaďujeme s naším právníkem,“ dodal Král. Podle něho je půjčka splatná do konce letošního roku.

„Takže budeme samozřejmě sledovat, zda Medical nemocnici peníze vrátí,“ uzavřel starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám