Hlavní obsah

Za napadení spoluvězně ve Valdicích si muž odsedí dalších 14 let

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Antonín Jóni (39) z Ostravska, který si odpykává trest za majetkovou trestnou činnost ve věznici ve Valdicích na Jičínsku, si zřejmě prodlouží pobyt za mřížemi o čtrnáct let. Krajský soud v Hradci Králové ho ve čtvrtek odsoudil za pokus vraždy, kterého se měl dopustit na svém o tři roky mladším spoluvězni.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Antonín Jóni u soudu

Článek

Incident se stal v říjnu 2011 na jedné z cel valdické káznice. Tam Jóni svému ležícímu a chroptícímu protivníkovi, s nímž se pohádal a kterého napadl pěstí a bil do obličeje, následně dupl patou nohy, obuté do sportovní obuvi, na hlavu. „Hlava poškozeného narazila na betonovou podlahu cely, kdy po tomto útoku zůstal poškozený nehybně ležet na zemi se zapadlým jazykem, z nosu mu tekla krev a chrčel,“ stojí v obžalobě.

Jak naznačil soudce Miroslav Mjartan v komentáři rozsudku, kdyby v tu chvíli další vězeň nevytáhl napadenému jazyk a nenásledoval by rychlý převoz do nemocnice, zřejmě by muž zemřel.

Rozhodnutí o vině, či nevině ztěžovalo prostředí, v němž k násilnému skutku došlo. To se odrazilo i v závěrečných návrzích obou stran. Zatímco státní zástupkyně Lenka Faltusová o vině obžalovaného nezapochybovala, obhájce žádal zproštění v duchu zásady In dubio pro reo, tedy v pochybnostech ve prospěch obviněného.

Soudní znalec potvrdil, že si poškozený nemohl zranění způsobit sám, a to ani pádem z postele, jak poukazoval obžalovaný.
Soudce

Proti jeho mandantovi totiž stála pouze tvrzení poškozeného, mimochodem odsouzeného pro vraždu prodavačky, a jednoho z vězňů. Sám Jóni trval na své nevině. Poškozený se prý ten den popral s jiným vězněm a na něho se pouze snažil vše hodit.

Pro celý průběh řízení bylo charakteristické, že mnoho světla do jeho vyjasnění nevnesly ani výpovědi svědků. Ať už šlo o členy vězeňské služby, nebo spoluvězně obou aktérů, většinou si na průběh incidentu nepamatovali, případně ho neviděli.

„Soudní znalec potvrdil, že si poškozený nemohl zranění způsobit sám, a to ani pádem z postele, jak poukazoval obžalovaný. Je také evidentní, že na cele došlo ke sporu, při němž spadla skříň, byl tu tedy hluk. Ti svědci, kteří uváděli, že nic neviděli, neslyšeli, proto objektivně nemluví pravdu,“ naznačil předseda senátu.

Poškozený chtěl 800 tisíc odškodného

Poškozený, který se dodnes vyrovnává s bolestmi hlavy a závratěmi, žádal finanční náhradu ve výši 800 tisíc. Soud mu zatím přiznal pouze 35 tisíc korun.

Případ však zřejmě není u konce a poputuje k pražskému vrchnímu soudu. Obžalovaný se sice na místě neodvolal, ale ponechal si lhůtu na odvolání. Jak naznačil obhájce Pavel Jandura, tohoto práva využije. „Od počátku hlavního líčení dodnes se hájil, že se trestného činu nedopustil. Velmi pravděpodobně bude podáno odvolání,“ řekl novinářům obhájce.

Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové je kauza výjimečná zejména ve vztahu k prostředí, v němž k trestnému činu došlo. „Dlužno podotknout, že tato jednání, tedy různá napadení, i když ne takové intenzity, bývají ve věznicích častá. Málokdy se je ale podaří objasnit. Je to podle mého názoru naprostá výjimka,“ míní Faltusová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám