Hlavní obsah

Muž chtěl pomoci strýci, tak ubodal příbuznou

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ani známka po lítosti, po zděšení nad hrůzným činem. Nic takového nešlo číst v kamenné tváři teprve jednadvacetiletého Šimona Slavoje Plcha z Blanenska, který na začátku dubna za bílého dne přímo na ulici v Brně ubodal 44 ranami svou příbuznou. Před soudem se mladý muž k činu přiznal chladně a bez emocí. Nyní mu hrozí až 20 let žaláře.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na pohled nesmělý mladík se u soudu přiznal k brutální vraždě.

Článek

Podle znalců trpí Plch smíšenou poruchou osobnosti, dříve nazývanou psychopatie. Žil bez přátel, v rodině se necítil dobře, a proto se podle svých slov rozhodl zabít, protože neviděl žádný smysl života. Jenže pak se dozvěděl o problémech v manželství svého strýce a rozhodl se mu pomoci.

„Manželka strýce si pod vlivem své starší sestry přestávala svého muže vážit, dal jsem si proto osobní předsevzetí, že tu její sestru zabiju. Koupil jsem si bajonet a vypravil se do Brna, kde jsem si na ní počíhal u domu,“ bez špetky emocí vzpomínal mladík u soudu.

Byla to masivní síla útoku, byl rychlý, agresivní a nečekaný. Zaútočil zezadu, oběť se vůbec nestačila bránit.
Znalec

Počkal, až kolem něho příbuzná prošla, pak ji doběhl a zezadu ji u domovních dveří přímo na ulici začal zběsile bodat. „Mířil jsem na šíji, ale sklouzla mi ruka a bodnul jsem ji do zad. Bodal jsem, dokud někdo nezačal křičet. Pak jsem utekl. Utíkal jsem naslepo ulicemi, můj plán končil její vraždou,“ konstatoval Plch, který se snažil po střední škole uchytit u armády, ale neprošel psychotesty.

Soudní lékaři napočítali na těle nebohé ženy 44 bodných ran, převážně do zad. Útok byl veden s takovou razancí, že některé rány prošly skrz celé tělo. „Byla to masivní síla útoku, byl rychlý, agresivní a nečekaný. Zaútočil zezadu, oběť se vůbec nestačila bránit,“ kroutil hlavou znalec.

Vražda na tyranovi není zločin
Mladíkovo prohlášení těsně po činu

Podle znalkyň z oboru psychologie a psychiatrie se u mladého vraha vytvořila zvláštní porucha osobnosti. „Má chladný vztah k lidem, špatné vcítění do ostatních, plochou emotivitu, přičemž u něj jdou tyto znaky až do nezvyklého extrému. Je u něj hluboká introverze, vnímá svět jinak než druzí,“ vysvětlila znalkyně.

Mladého muže dopadli policisté krátce po činu, při zatýkání pouze prohlásil „vražda na tyranovi není zločin“. „Podle svého vlastního názoru se cítí duševně zdráv. Kdyby se znovu v budoucnu dostal do podobné situace, zopakoval by své jednání,“ dodala znalkyně.

Senát v čele s Danou Kancírovou musí před vynesením rozsudku ještě vyslechnout další svědky.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladík na ulici v Brně ubodal příbuznou

Brutální vraždu vyšetřují od úterního večera brněnští kriminalisté. Jednadvacetiletý mladík před domem napadl a pobodal svou známou. Ta útok nepřežila....

Výběr článků

Načítám