Hlavní obsah

Policie dopadla zloděje vzácné fotografie Františka Drtikola

Praha

Policie zadržela pachatele, který v roce 2011 ukradl z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze fotografii Františka Drtikola Vlna. Dílo ceněné na více než milión korun se našlo v Kalifornii několik dní po jeho krádeži, kde se ho někdo pokusil prodat.

Článek

Jak uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan, pachatel Drtikolův snímek odcizil přímo z expozice muzea, fotografii sundal ze zdi a vyřízl ji z rámu, aniž ji poškodil.

Muž, kterého policie z této krádeže podezírá, byl už několikrát stíhán pro majetkové trestné činy a jen krátce před zadržením opustil věznici. Nově čelí obvinění z krádeže, za kterou mu v případě odsouzení hrozí až deset let vězení, uvedl Hulan.

Fotografie zmizela ze stálé expozice muzea v Praze v neděli 13. března 2011, zaměstnanci zjistili ztrátu exponátu o den později. Policie zajistila stopy a kontaktovala světová muzea. O krádeži informovala v úterý 15. března 2011 média v češtině i v angličtině.

Podle dřívějšího vyjádření policistů zkomplikovala vyšetřování krádeže informace o nálezu fotografie v Kalifornii, kterou v březnu před dvěma lety přinesl server Česká pozice. Policie prý měla naplánovanou schůzku s podezřelým v určité evropské zemi, po medializaci případu ho ale ztratila z dohledu.

František Drtikol (1883–1961) je považován za jednoho z nejvýznamnějších světových fotografů. V polovině dvacátých let 20. století experimentoval s myšlenkou vlny a vytvořil několik pracovních verzí a jednu konečnou. Nejslavnější a nejvíce vystavovaná definitivní verze této fotografie je ale uložena v muzejním depozitáři. Pojistná hodnota vzácné fotografie je zhruba 1 250 000 Kč. Historicky nevyčíslitelnou hodnotu mají ale i její pracovní verze, tedy i ta odcizená.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám