Hlavní obsah

Zmizelí vodáci nemají šanci přežít, někteří vyjeli bez vest a zkušeností

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátrání po čtyřech pohřešovaných vodácích kvůli velké vodě téměř stojí. Současný stav řek neumožňuje nasadit policejní potápěče, ztracené tak lze hledat pouze ze břehu. A i to je někdy takřka nemožné. Naděje, že by se někoho z pohřešovaných podařilo najít živého, je velmi malá. Okolnosti jednotlivých případů přitom naznačují, že mohlo jít o zbytečný hazard se životem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Rozbouřená Vltava na pražské Štvanici

Článek

Jako první se ztratil muž (32) z Plzně, který se v pátek vydal sjíždět rozvodněnou Úslavu, v té době na prvním povodňovém stupni. Kajak i s osobními věcmi a doklady se našly v pátek v podvečer mezi Plzní-Koterovem a Starým Plzencem.

Byť muže nikdo neviděl vypadnout do řeky, policisté zjistili, že kajak, doklady i auto zaparkované na břehu patří člověku, kterého od té doby pohřešují jeho blízcí.

Nesjízdný jez

Hned v pátek se rozjelo pátrání, které pokračovalo i v sobotu, již za použití vrtulníku s termovizí. V neděli bylo kvůli stoupající hladině možné nasadit pouze pěší hlídky a psovody, v pondělí už ani je ne.

„Včera a dnes (v pondělí a v úterý, pozn. red.) bylo s ohledem na stav řeky rozhodnuto, že v pátrání se bude pokračovat až v okamžiku, kdy voda opadne. Protože by za tohoto stavu mohlo dojít k ohrožení života policistů a hasičů, případně i dalších záchranářů,“ řekla Právu mluvčí policie v Plzeňském kraji Hana Štefflová.

Foto: Policejnidenik.cz

Modrý kajak zachycený na Vltavě v Praze v úterý

Podle dostupných informací je možné, že se vodákovi stal osudným jez ve Starém Plzenci. Jeden ze svědků totiž právě na tomto místě spatřil převrženou loď a pádlo. Majitel serveru Raft.cz a soudní znalec v oboru vodáctví Petr Ptáček si povšiml, že tzv. vývarová linie jezu mohla být až deset metrů vzdálená. Sjíždět takový jez je podle něho naprostá šílenost.

Gumák tak na přehradu

Dalšími hazardéry mohli být i tři vodáci, kteří se v sobotu vydali na raftu na rozbouřenou Berounku. Loď se s nimi převrátila v sobotu v noci u Hlásné Třebaně na Berounsku. Na řece v té době platil minimálně druhý povodňový stupeň a probíhala evakuace chatových oblastí. Z vody se dostal pouze jediný, podchlazený muž, osud zbylých dvou je neznámý. A to i přesto, že se do okamžité pátrací akce zapojili policisté, hasiči i potápěči ze Slap.

Pátrání bylo v neděli po půlnoci ukončeno kvůli nepřízni počasí. Další ráno oblast bezvýsledně prohledával vrtulník, policisté procházeli břehy. I v tomto případě již použití potápěčů nepřicházelo v úvahu kvůli silnému proudu. A to stále trvá.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná řeka v Kralupech nad VltavouVideo: Bohumila Kunertová, Novinky

„Pátrací akce byla přerušena. Až voda trochu opadne, tak se v ní bude pokračovat,“ sdělila Právu mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková. Po možných stopách se tak nyní podle ní dívají policisté a hasiči, kteří se v oblasti pohybují.

Podle zveřejněného videa šlo podle Ptáčka o lidi bez zkušeností, kteří podcenili situaci i vybavení. Včetně zvoleného typu lodě. „To byl gumák, který lze použít maximálně tak někde na přehradě, ale ne na rozbouřené řece,“ uvedl Ptáček. Doplnil, že vodáci neměli ani plovací vesty či helmy. „Je vůbec zázrak, že jeden z nich přežil,“ dodal.

Zmizel v peřeji

Čtvrtým pohřešovaným je muž (47), který zůstal v neděli odpoledne pod hladinou Metuje u Nového Města nad Metují na Náchodsku. S dalšími třemi vodáky vyrazili na dvou lodích z nedalekého Pekla, na peřeji se ovšem převrhli.

Třem se podařilo dostat na břeh, čtvrtý se již neobjevil. Na místo vyrazili policisté, hasiči, potápěči i vrtulník, ani v tomto případě jim ale nepřálo štěstí. V neděli večer bylo pátrání přerušeno kvůli velké vodě. „Silný proud vody nám stále neumožňuje nasazení potápěčů. Propátráváme okolí řeky, zatím bohužel bezúspěšně. Proud je velmi silný, tělo mohlo být odneseno několik kilometrů daleko,“ uvedla v úterý mluvčí policie Královéhradeckého kraje Ivana Ježková. Naděje na vodákovo přežití je i v tomto případě spíše v rovině teorie.

„Máme svědecky doloženo, že se po vypadnutí z lodi dostal pod hladinu. Ta naděje je velmi malá,“ dodala mluvčí.

BEZ KOMENTÁŘE: Povodně v MělníkuVideo: Andrea Vicanová, Novinky

Podle Ptáčka k události došlo za zvýšeného průtoku, který částečně dosahoval prvního povodňového stupně. Vodáci podle něho opět neměli vesty, helmy či neoprenové oblečení a sjížděli řeku v plastových kánoích.

„Je to náročnější terén a tam otevřené lodě nejsou vhodné. Pokud to trochu víc teče, tak se vám otevřená kánoe zalije vodou z vln a stává se neovladatelnou,“ řekl Právu. Doplnil, že v tomto úseku je navíc velmi obtížné dostat se na břeh.

Zkušenosti a výbava

Ptáček upozornil, že podle zákona je od druhého povodňového stupně zakázáno vyjíždět na vodu. Pokud se člověk přeci jenom na řeku za zvýšeného průtoku odváží, měl by si dobře rozmyslet, zda má dostatek zkušeností, aby ukočíroval loď v silném proudu.

„Pokud jedou rovně dolů, tak je to v pohodě, proud je někam nese. Jenomže pak se přiblíží jez, před jezem musejí zastavit, aby přenesli loď, nebo se alespoň podívali, a to už jim může v prudkém proudu činit značné potíže. Nemusí zastavit včas a mohou být do jezu vtaženi,“ varuje Ptáček.

Lidé by si tak podle něho měli před každým vyplutím zkontrolovat, jaký má daná řeka průtok. Samozřejmostí by měl být i adekvátní typ lodi a výbava, jako plovací vesty, případně i helma a neoprenové oblečení. „Pokud si ten člověk není jist, ať raději počká na normální průtok a nežene se za nějakým zážitkem, který pro něho může být i tragický,“ uvedl Ptáček.

A to se týká i lidí, kteří se na vodu chystají v blízké době. U řek, které jsou rozvodněné a kde došlo k povodni, by měli nějakou dobu počkat, aby se voda dostala do normálního stavu. A aby se trochu vyčistila. Nyní totiž hrozí různá infekční onemocnění. Ostatně před vodou ze zaplavených území varoval v pondělí i hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám