Hlavní obsah

Městští úředníci si měli spekulacemi s pozemky na Plzeňsku přijít na statisíce

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Údajnou spekulaci s pozemky, které se měli dopustit dva úředníci městského úřadu v Dobřanech na Plzeňsku, šetří policie. Na prodeji pozemků měli vydělat statisíce korun. Město ale tvrdí, že na dalším prodeji vydělá milióny.

Článek

Vše začalo v roce 2001, kdy dvojice zaměstnanců městského úřadu v Dobřanech koupila od soukromého vlastníka pozemky za 40 tisíc korun. O tři roky později město schválilo nový územní plán, který zmíněné pozemky o rozloze 27 tisíc metrů čtverečních zahrnul jako rozvojovou oblast města.

V roce 2006 je město od svých zaměstnanců pořídilo za více než 1,2 miliónu korun a jako bonus darovalo každému z nich stavební parcelu.

„V tu chvíli je to nemorální. Podle nás se jedná o trestný čin zneužití informace. Úředníci věděli, že město v budoucnu bude muset schválit rozvoj a že se pozemky předělají na stavební parcely,“ řekl Právu poslanec Michal Babák (VV) s tím, že jeden z úředníků je dnes vedoucím stavebního odboru. Babák také uvedl, že jeho právní zástupce v březnu podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Bude to výhodné, tvrdí město

Město se brání, že by pozemky koupilo nevýhodně. Místostarostka a senátorka Dagmar Terelmešová (ČSSD) uvedla, že na dalším prodeji pozemků vydělá milióny. „V místě může být až čtyřicet parcel, každou bychom mohli prodat za tři čtvrtě miliónu,“ sdělila.

„Můžeme spekulovat o tom, že to město pozemky koupilo výhodně i od úředníků, ale to není hlavní problém. Ten je, že na městě vydělali jeho zaměstnanci,“ oponuje Babák.

Město podle něho mělo úředníky donutit, aby pozemky koupili za pořizovací cenu, nebo k jejich nákupu nemělo zastupitelstvo města přistupovat.

Starosta Dobřan, Marek Sýkora (NK), vyjádřil nesouhlas s tím, že Babák označuje dvojici zaměstnanců za spekulanty, a vyzval k dodržování presumpce neviny. Případem se nyní zabývá policie.

„O vyšetřování nemáme konkrétní informace,“ uzavřel Babák, který se o celém případu dozvěděl od některých nespokojených opozičních zastupitelů a obyvatel, kteří na věc upozorňovali v poslanecké kanceláři Věcí veřejných v Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám