Hlavní obsah

Kauza lobbisty Vybírala byla znovu otevřena

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud podle zjištění Práva vrátil do hry korupční kauzu lobbisty Františka Vybírala (dříve ČSSD), známého z aféry „biolíh“ a tzv. Kubiceho zprávy. Dovolací instance počátkem dubna zrušila verdikt, kterým byl Vybíral zproštěn obžaloby z podplácení policisty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vybíralovi (53) sice nejprve loni v červnu Obvodní soud pro Prahu 1 uložil za korupci podmíněný trest, odvolací Městský soud v Praze však poté muže osvobodil. Proti tomu ale podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. A uspěl.

„Byl zrušen rozsudek Městského soudu v Praze a věc se vrátila tomuto soudu k dalšímu projednání a rozhodnutí,“ řekl Právu mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Další podrobnosti nesdělil s ohledem na to, že rozhodnutí ještě nebylo doručeno stranám. Nicméně vzhledem k tomu, že Nejvyšší soud případ nevrátil k prvoinstančnímu, ale k odvolacímu senátu, který vynesl zprošťující verdikt, je možné, že se Vybíral nakonec odsouzení přece jen nevyhne.

Odstartoval biolíh

Vybíral podle obžaloby předal v březnu 2006 nastrčenému policistovi půl miliónu korun. To odstartovalo zatýkání ve známé kauze biolíh, která ovšem po čase vyšuměla do ztracena. Penězi Vybíral platil za tři stránky falešného spisu, který měl být veden na jeho známého, podnikatele s realitami Miloše Červenku (52). Ten byl v kauze rovněž obžalován z podplácení, osvobodil jej však pravomocně již obvodní soud. O tom, že chce lobbista policistu uplácet, podle soudu Červenka nevěděl.

Podle prvoinstančního verdiktu měl Vybíral nabízet i 2,5 miliónu za možnost prostudovat celý spis, který ve skutečnosti neexistoval, a až sedm miliónů za to, že policista zajistí ukončení domnělého prověřování Červenky.

Vybíral od počátku tvrdil, že si o peníze řekli sami policisté a že šlo o policejní provokaci. Tomu také loni přisvědčil městský soud, podle kterého policie jednala v rozporu s předpisy.

K závěru, že předání úplatku vyprovokovali policisté, dospěli již v roce 2008 státní zástupci a stíhání Červenky a Vybírala zastavili. Kauzu však poté znovu otevřelo Nejvyšší státní zastupitelství a případ doputoval až k soudu.

Není bez zajímavosti, že Červenku podle jeho vlastních slov seznámil s Vybíralem kontroverzní podnikatel František Mrázek, označovaný za krále podsvětí. Toho v lednu 2006 zastřelil dosud neznámý pachatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám