Hlavní obsah

Exministra Julínka obvinila policie, měl způsobit škodu za 800 miliónů

Právo, Novinky, har, aš
Aktualizováno

Protikorupční policie v pátek oznámila, že obvinila bývalého vrcholného představitele ministerstva zdravotnictví ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Státu údajně způsobil škodu ve výši 792 miliónů korun. Podle informací Práva je obviněným bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek

Článek

Obvinění se týká provozování vrtulníků letecké záchranné služby (LZS). O obvinění informoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Jméno ani funkci obviněného, který je stíhán na svobodě, nechtěl specifikovat.

Tendr na provozování letecké záchranné služby vypsalo ministerstvo zdravotnictví v době, kdy resort vedl právě Julínek. Vyhrály jej společnosti Alfa Helicopter a DSA. DSA se proti obvinění z předražené zakázky ohradila

Julínek v pátek nebral telefon a nereagoval ani na SMS. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že identitu obviněného nezná.

Foto: ZZS Jihočeského kraje

Případ souvisí s provozováním vrtulníků letecké záchranné služby. Dotyčný měl v rozporu se svými povinnostmi přenést činnosti související s provozováním služby z ministerstva obrany a ministerstva vnitra ve prospěch dvou nestátních provozovatelů LZS.

Doposud vyčíslená škoda bude ještě narůstat, neboť další plnění je z důvodu uzavření smluv předpokládáno až do roku 2016.

"Škodu představuje rozdíl mezi náklady na provoz ze strany uvedených státních subjektů a nestátních podnikatelských subjektů, kdy státní subjekty byly schopny služby poskytovat výrazně levněji," doplnil Ibehej.

DSA se ohradila

Společnost DSA odmítla spojování svého jména s předraženou nebo neregulérní  zakázkou. Odmítla i uváděnou výši škody. „Společnost provozuje leteckou záchrannou službu vždy na základě řádných výběrových řízení a uzavřených smluv. Uváděná škoda je naprosto nepravdivá a zavádějící, protože armáda a policie nebyla dodnes schopna stanovit kompletní cenu za vlastní provoz,“ zdůraznil předseda představenstva DSA Tomáš Suchánek.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vrtulník záchranářů Eurocopter EC-135

Dlouhodobý problém

Společnosti Alfa Helicopter a DSA provozují záchranku na základě vítězství ve výběrovém řízení, které doposud nikdo nezpochybnil. Podle informací České televize tehdy bylo jejich sdružení jediným účastníkem tendru. Ministerstvo o problému dlouhodobě ví.

"Ministerstvo zdravotnictví bude iniciovat jednání s dodavateli o snížení ceny. Pokud nedojde k nějaké dohodě, jelikož je smluvní vztah velmi složitý, bude ministerstvo zdravotnictví smlouvu analyzovat po právní stránce a hledat právní cesty, jak cenu snížit,“ řekl Právu v listopadu roku 2010 tehdejší mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

"Bylo to řádně vysoutěžené podle všech evropských pravidel. Cena odpovídá i leasingu těch vrtulníků a jistotě provozovatele, aby mohl záchranku modernizovat. Nynější smlouva dává garance státu, že ta služba bude bez problémů zajištěna. Všichni jsou spokojeni, takže nevidím žádný důvod, proč to nějakým způsobem zpochybňovat,“ uvedl tehdy Julínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám