Hlavní obsah

Šéf Tatry Adams jde k soudu kvůli korupci, státní zástupce podal obžalobu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Brněnský státní zástupce v pátek podal k soudu obžalobu z korupce na šéfa automobilky Tatra Ronalda Adamse. Je podezřelý, že před třemi lety na veletrhu IDET nabídl úplatky za získání armádních zakázek pro Tatru.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda představenstva Tatry Ronald Adams potvrdil, že chce-li se automobilka zachránit, musí opět propouštět.

Článek

„Obžalobu jsem podal pro trestný čin podplácení,“ řekl k tomu Právu státní zástupce Jan Petrásek s tím, že v případě odsouzení hrozí šéfovi Tatry trestní sazba od jednoho do pěti let vězení.

Adams nedávno v médiích přiznal, že slova o úplatku na jednání v Brně, které si sám nahrál, zazněla, prý ale jen „testoval situaci“. Policie pro Adamse loni požadovala vazbu, tu brněnský městský soud zamítl. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr obrany Martin Barták

Obvinění Adamse, který i po převzetí podniku společností Truck Development působí ve funkci generálního ředitele společnosti, stojí na výpovědích bývalého ministra obrany Martina Bartáka a lobbisty Michala Smrže.

Ti přitom sami stanou před soudem, a to naopak kvůli pěti miliónům dolarů, které údajně před pěti lety požadovali jako úplatek na představitelích Tatry. V této části kauzy, kterou má na stole jiný státní zástupce, zase stojí obvinění na svědectví Adamse.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud propustil šéfa Tatry na svobodu

Brněnský Městský soud na svém úterním zasedání nevyhověl návrhu policie a státního zastupitelství na vzetí do vazby pro šéfa společnosti Tatra Ronalda Adamse....

Výběr článků

Načítám