Hlavní obsah

Začal proces se zpěvákem Janem Kalouskem

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V soudním procesu se zpěvákem a politikem Janem Kalouskem, který se měl podílet na machinacích s fakturami, figuruje 21 obžalovaných. Jen oni a obhájci zaplnili celou chodbu Obvodního soudu pro Prahu 1. Samotného Kalouska zastupuje advokát Vít Široký, který obhajoval i Karla Březinu či Romana Janouška. Kalouskův čin souvisí s pojistnými podvody, kterých se měl několik let dopouštět pražský autoservis.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský zastupitel a zpěvák Jan Kalousek před začátkem líčení

Článek

Státní zástupce při čtení obžaloby popsal desítky podvodů, kterých se měli obžalovaní dopouštět v letech 2004 až 2006, kdy si nechávali od pojišťoven proplácet škody na automobilech v řádech desítek i stovek tisíc korun. Některé škody si zcela vymysleli a dokladovali nikdy neproplacenými fakturami ze servisu, kde měli známé.

V jiných případech šlo o skutečné, ovšem více než dvojnásobně předražené opravy nebo opravy, na nichž pachatelé zatajili staré škody, o nichž věděli už v době před uzavřením pojistek a později je uplatňovali jako nová poškození.

Celkem nemám, co bych k tomu řekl. Prostě jsem si nechal opravit auto a teď tady sedím.
Jan Kalousek

Obžalovaní jsou viněni z podvodu či pojistného podvodu. Samotnému Kalouskovi hrozí za podvod se škodou nikoli zanedbatelného rozsahu až tři roky vězení.

Kalousek se měl se skupinou podvodníků zaplést již v roce 2003, kdy měl u české pojišťovny uplatnit nárok na pojistné plnění na základě nepravdivé faktury. Pojišťovna mu vyplatila 64 329 korun.

Větší jednací síň nebyla k dispozici

Začátek jednání se protáhl kvůli množství obžalovaných a jejich advokátů.

„Je to největší jednací síň na zdejším soudě, pak už máme jedině dvůr," uvedla omluvně předsedkyně senátu. Ta na úvod jednání musela několik desítek minut řešit legitimace a zasedací pořádek v soudní síni. Obžalovaní a obhájci obsadili také téměř všechna místa určená normálně pro veřejnost.

Čtyři obžalovaní se k soudu nedostavili, soudkyně Šárka Šantorová je vyloučila ze společného řízení. Ještě po hodině od začátku hlavního líčení nemohla být čtena obžaloba, soud stále řešil zasedací pořádek obhájců, kteří si museli přesedat, aby se v nich soudkyně vyznala.

Kalousek požádal soud, aby jednání probíhalo v jeho nepřítomnosti. Na telefonické předvolání soudkyně je prý připraven se do hodiny dostavit kdykoli v průběhu hlavního líčení k vlastnímu výslechu. „Je to právo každého z obžalovaných. Vždyť vidíte, jak to tady vypadá. Za dopoledne nebyla přečtena ani obžaloba,“ vysvětlil to zpěvák Právu.

Obžalovaní nechtějí vypovídat

Proces bude zcela jistě zdlouhavý a mimořádně komplikovaný. Jen výslechy všech 17 obžalovaných, kteří se dostavili, z nichž každému budou klást otázky i všichni obhájci, mohou trvat řadu dní. Někteří obhájci navíc už teď vznesli procesní návrhy, například aby vyslýchaní mohli užívat poznámek a být vyslechnuti zvlášť ke každé údajně fiktivní či zkreslené faktuře, o nichž hovoří obžaloba.

Četba obžaloby v případu pojistných podvodů zabrala dvě a půl hodiny. Poté nabralo líčení spád. Většina obžalovaných odmítla vypovídat a stejně jako Kalousek žádají o jednání v nepřítomnosti. Ještě ráno zaplněná soudní síň se tak průběžně vylidňuje a zůstávají pouze advokáti.

Kalousek: Prostě jsem si nechal opravit auto

"Celkem nemám, co bych k tomu řekl. Prostě jsem si nechal opravit auto a teď tady sedím," komentoval jednání zpěvák. K údajně nepravdivé faktuře, již měl v rámci pojistné události uplatňovat, uvedl: „To je zřejmě nějaký postup, jaký používají státní zástupci, když někoho obžalovávají.“

Jakou opravu mu před deseti lety na jeho Audi A4 prováděli, si nevzpomněl. „To já myslím, že je úplně zbytečná otázka. Prostě to auto bylo vykradeno a poškozeno,“ uvedl pouze na dotaz Práva. Ke svým stykům s ostatními členy skupiny, která se měla na pojistných podvodech podílet, se prý nechce do médií vyjadřovat.

Kalousek také potvrdil, že má stále pozastavené členství v ODS. „Své členství jsem pozastavil do doby, než bude tato věc vyřešena,“ dodal zpěvák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám