Hlavní obsah

V Liberci unikal plyn, hasiči evakuovali 30 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

V činžovním domě v Liberci unikal v neděli odpoledne plyn, dva lidé se jím otrávili a byli odvezeni do nemocnice. Informovali o tom hasiči. Podle původních informací policie, která vycházela z textu hlášení, se jednalo o výbuch plynu, který zranil čtyři lidi. Z domu bylo evakuováno 30 lidí.

Foto: Jaroslav Švehla

Dům v Liberci, v němž unikal plyn.

Článek

Plyn unikl v jednom z bytů staršího pětipodlažního domu v ulici Na Perštýně, na operační středisko byla událost nahlášena zhruba deset minut před 17:00.

„Nahlášen byl výbuch plynu. Došlo ale jen k úniku plynu,“ Petr Štajnc z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje s tím, že přívod plynu do domu již byl uzavřen. Na místě jsou pracovníci RWE, kteří zjišťují, zda unikal plyn, nebo zplodiny hoření z karmy.

Z místa byly dvě osoby transportovány do liberecké nemocnice. "Třiadvacetiletá žena se nadýchala oxidu uhelnatého a museli jsme ji resuscitovat. Je při vědomí, převezeme ji ale do hyperbarické komory do pražské nemocnice Na Homolce," řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík. Zhruba šedesátiletá žena utrpěla zranění na ruce. "Byla pokousaná, jak se mladší ženě snažila vytáhnout zapadlý jazyk," vysvětlil ředitel záchranky.

Na místo byly povolány tři jednotky hasičů. „Oxid uhelnatý unikl z plynové karmy v bytě v druhém nadzemním podlaží. Hasiči zde naměřili v koupelně u karmy hodnoty 59 ppm. Hasiči objekt odvětrali přirozenou cestou a změřili koncentrace i v dalších bytech,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdeňka Štrauchová. Po 18. hodině se evakuovaní ze speciálního autobusu hasičů vrátili zpět do svých bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám