Hlavní obsah

Za zveřejnění odměn Nagyové jde exšéf rozvědky Randák před soud

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 podalo obžalobu na bývalého ředitele rozvědky a člena správní rady Nadačního fondu proti korupci Karla Randáka. Poslalo ho před soud kvůli zveřejnění odměn šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Randákovi hrozí v případě odsouzení až pětileté vězení.

Foto: Pavel Karban, Právo

Karel Randák v době, kdy oznámil kandidaturu na prezidenta.

Článek

„V pondělí jsme na dvě osoby podali obžalobu,“ potvrdila Právu šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Kvalifikace se podle ní nezměnila, takže jde o trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji, za který Randákovi i bývalé zaměstnankyni Úřadu vlády hrozí až pětileté tresty vězení, peněžité tresty nebo zákaz činnosti. Obžaloba putovala k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Randák Právu řekl, že trvá na své nevině. I kdyby se zmíněného jednání dopustil, nemělo by to být prý posuzováno jako trestný čin.

Policie údajně postupovala neadekvátně

„Uvidíme, jestli tu existuje někdo, kdo se odváží, a tím nechci ovlivňovat rozhodování soudu, být skutečně nezávislý a posoudit to skutečně nezávisle. Já jsem měl možnost nahlédnout do spisu, vím, co v tom spisu je, a vím, že tam v podstatě důkaz není absolutně žádný. Z čeho chtějí vycházet, skutečně nevím. Uvidíme, jak rozhodne soud,“ prohlásil Randák.

Podání obžaloby prý čekal. „Když jsem byl svědkem, jak k tomu přistupuje policie, tak jsem si nedělal iluze o tom, jaký postoj k tomu zaujme státní zastupitelství,“ uvedl s tím, že policie podle něj při vyšetřování postupovala neadekvátně.

Stíhání prý bere jako mstu premiéra za to, že někdo „sáhl na člověka, který ho ovládá“. Zároveň případ spojuje s aktivitami Nadačního fondu proti korupci, například směrem k lobbistovi Ivo Rittigovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám