Hlavní obsah

Mladý vrah seniorů vzal nečekaně zpět odvolání, doživotí tak platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Doživotní trest pro devatenáctiletého Tomáše Víta, který brutálně zavraždil dvojici seniorů v Trutnově, je pravomocný. Vrchní soud v Praze měl ve středu projednat Vítovo odvolání proti rozsudku, mladík je však nečekaně vzal zpět. Uvedla to vrchní státní zástupkyně Eva Prskavcová, která měla kauzu na starosti.

Foto: René Chvalina, Právo

Mladík u soudu

Článek

Doživotní trest vězení uložil mladíkovi loni v listopadu Krajský soud v Hradci Králové. Vít se tehdy proti rozhodnutí na místě odvolal, sám si navrhoval 30 let za mřížemi a sliboval, že by se za tu dobu napravil.

Podle Prskavcové však minulý týden změnil názor a zaslal soudům dopis, v němž rozsudek přijal. Na dvojici seniorů, svých sousedů, zaútočil Vít loni v únoru v jejich bytě. K ubití důchodců se u královéhradeckého soudu přiznal. Vypověděl, že si k nim šel pro prášek na bolest, a když neuspěl, napadl je.

Nejdříve zaútočil na pětadevadesátiletého muže, pobodal ho a bil pěstmi. Pak napadl i devětaosmdesátiletou ženu, kterou mimo jiné opakovaně udeřil kladivem do hlavy. Žena zemřela v důsledku úrazového šoku na místě, těžce zraněný muž zemřel v nemocnici na poúrazový otok mozku.

Vít, který poslední dva roky před činem kouřil marihuanu, si nedokázal vybavit, proč seniory napadl. Znalci uvedli, že je psychopatickou osobností a má sklony se mstít. Angažoval se v hnutí skinheads a v minulosti byl třikrát trestán za majetkové i drogové delikty.

Podle údajů Vězeňské služby si v českých věznicích k 8. březnu odpykávalo doživotní trest 45 lidí, z toho 42 mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám