Hlavní obsah

Soud potvrdil tři roky vězení za rasový útok v Havířově

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na tři roky do věznice s ostrahou poslal v pondělí Krajský soud v Ostravě Martina Smolka za to, že loni v srpnu v centru Havířova z rasových pohnutek napadl padesátiletého Roma a způsobil mu vážnou zlomeninu nohy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Martin Smolko z Havířova byl už v minulosti odsouzen za loupež, nyní dostal za ublížení na zdraví další tři roky.

Článek

Ke stejně dlouhému trestu, ale v mírnějším typu věznice s dozorem, recidivistu odsoudil už v lednu havířovský soud. Zároveň přiznal poškozenému muži bolestné ve výši sto tisíc korun. Tuto částku ale odvolací soud v pondělí zrušil jako nedůvodnou a nařídil odsouzenému uhradit zraněnému pouze částku ve výši 19 tisíc korun. Nynější rozsudek je již pravomocný.

Incident se odehrál loni v srpnu na frekventované Hlavní třídě v centru Havířova. Dvaadvacetiletý recidivista Martin Smolko, který si užíval první dny po podmíněném propuštění z výkonu trestu za loupež, uviděl na zastávce Roma, který čekal na autobus do práce.

Nejprve mu začal pod vlivem alkoholu nadávat do černých sviní, pak mu dal jednu ránu do obličeje a začal ho kopat. Vystrašený Rom si na útěku před agresorem způsobil komplikovanou zlomeninu nohy. Doposud prodělal už několik operací a zatím není jasné, zda si ponese doživotní následky.

Zraněnému dal sedm tisíc korun

U soudu se nepodařilo jednoznačně prokázat, že hlavní zranění Romovi způsobil obžalovaný kopanci. Znalec v posudku uvedl, že pravděpodobnější příčinou zranění je pád muže, který při útěku nejspíš zakopl o obrubník.

Přesto je nepochybné, že vážné zranění nepřímo způsobil právě obžalovaný. Ten se ostatně k útoku na Roma přiznal, ale argumentoval, že mu dal pouze facku. Svůj podíl na jeho zranění přesto uznal a již dříve zraněnému zaplatil sedm tisíc korun a omluvil se mu.

Zraněného Roma u soudu zastupoval aktivista Markus Pape. Na dotaz, zda bude jeho mandant žádat po odsouzeném ještě další náhradu bolestného v občanskoprávním řízení, odpověděl, že by to asi nemělo smysl. „Myslím, že by případné další nároky neměl z čeho zaplatit. Odsouzený mladík totiž splňuje všechny rysy, které se běžně přisuzují Romům, tedy opakovaně páchá trestnou činnost a nemá žádný vztah k práci. Dosud se nesnažil svůj život změnit a nemyslím si, že se ve vězení polepší,“ řekl Pape.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám