Hlavní obsah

Peníze zabavené miliardáři Měkotovi by mohli dostat dědicové

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dědicové po zemřelém miliardáři Luboši Měkotovi by měli dostat zpátky rozsáhlý majetek, který bývalému uhlobaronovi zajistila loni policie v rámci vyšetřování kauzy divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti. Shodli se na tom Právem oslovení experti s tím, že bez pravomocného rozsudku není zabavení majetků možné.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Tehdejší generální ředitel Mostecké uhelné společnosti (MUS) Luboš Měkota v lomu ČSA na snímku z 12. srpna 2004

Článek

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec přitom už o víkendu předeslal, že trestní stíhání Měkoty bude zastaveno.

Detektivové v rámci vyšetřování zabavili šesti stíhaným privatizátorům důlní společnosti v čele s Antonínem Koláčkem majetek v hodnotě zhruba 800 miliónů korun a naprostá většina z toho podle zákulisních zpráv patřila právě Měkotovi.

„Pokud neexistuje odsuzující pravomocný rozsudek, tak stát nemůže majetek zabavit,“ řekl Právu advokát Jaroslav Ortman. „Měl by být předmětem dědického řízení a dědicové na něj mohou uplatňovat své nároky,“ dodal Ortman.

Podobně se vyjádřila i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Ta v této souvislosti poznamenala, že v tomto případě nepřipadá v úvahu ani využití institutu zabrání majetku. To zákon umožňuje v situaci, kdy pachatele nelze obvinit nebo odsoudit například kvůli amnestii nebo milosti.

Majetek je stále zajištěný

Šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištván, jehož podřízení mají složitou kauzu spojenou s vytunelováním mostecké důlní společnosti na starosti, v pondělí nechtěl případné vracení rozsáhlých majetků případným dědicům příliš komentovat.

„My teď nebudeme specifikovat, jaký bude náš další postup. Každopádně majetek je stále zajištěný a ta událost, ke které teď došlo, na tom nic nemění,“ konstatoval v této souvislosti Ištván.

Kdo by se mohl o zabavený Měkotův majetek ucházet, každopádně není zřejmé. Bývalý důlní odborář a posléze jeden z vlastníků společnosti byl totiž rozvedený a bezdětný. Deník Blesk v této souvislosti ovšem informoval, že Měkota se nedávno oženil s jednou ze studentek Vysoké školy finanční a správní, kterou někdejší uhlobaron vlastnil.

Kromě toho se angažoval i v byznysu se solární energií nebo v mediálním prostředí, když investoval do televizí Metropol a Pětka. Obě pak kvůli obstavenému majetku svého investora zkrachovaly.

„Měkota byl z té skupiny obviněných jediný, koho to obstavení majetku opravdu citelně zasáhlo. Neměl ho schovaný jako ti ostatní,“ řekl k tomu Právu jeden z Měkotových známých z podnikatelského prostředí.

Ve Švýcarsku zabavené miliardy

Celá skupina má nicméně obstavený majetek i ve Švýcarsku, kde čelí obžalobě z praní špinavých peněz. A v zemi pod Alpami úřady na nejrůznějších účtech obstavily v souvislosti s tou kauzou mnohem více než v České republice, zmrazeno tam totiž je zhruba 14 miliard korun.

Zda budou případní Měkotovi dědicové moci uplatňovat nároky i na peníze zabavené ve Švýcarsku, není v současné době jasné. Zástupci tamního státního zastupitelství v pondělí na zaslané dotazy nereagovali.

Měkota patřil mezi padesátku nejbohatších Čechů, jeho jmění se odhaduje na několik miliard korun. Zemřel náhle v sobotu při golfu na hřišti poblíž Berouna. Právě golf byl Měkotovou velkou vášní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám