Hlavní obsah

Laboratoř s vazbou na lobbistu Janouška vyšetřuje policie

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z protikorupční policie se podle zjištění Práva začali zabývat velkými zisky soukromé laboratoře Chambon z let 2009 až 2010. Společnost tehdy coby nováček na trhu účtovala zdravotním pojišťovnám desítky miliónů za laboratorní vyšetření a podle některých podezření k tomu zpočátku neměla ani potřebné vybavení.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě, při které svým vozem srazil ženu.

Článek

Příslušnou registraci přitom firmě vydal pražský magistrát, jehož chod tehdy ze zákulisí výrazně ovlivňoval lobbista Roman Janoušek. A právě jeho blízký přítel Luboš Pašek v té době působil v představenstvu Chambonu.

Kromě této společnosti Pašek figuroval i v dalších firmách spojovaných s Janouškem a jeho kontroverzním byznysem, např. Medea Kultur nebo Kardio Port. A byl to ostatně Pašek, kdo loni na jaře vlivného lobbistu odvážel z prvního výslechu na policii poté, co v opilosti srazil v Praze ženu a od nehody ujel.

Policie mlčí

Elitní protikorupční útvar se hospodařením společnosti zabývá na základě podnětu zvenčí, jakékoliv podrobnosti ale mluvčí jednotky Jaroslav Ibehej uvést odmítl. „V současné době analyzujeme dostupné informace, bylo by předčasné se k tomu vyjadřovat,“ řekl Právu mluvčí.

Chambon před dvěma lety změnil majitele a nový vlastník jakékoliv pochybnosti o dřívějším působení společnosti odmítá.

„Společnost byla před koupí podrobena důkladné kontrole auditorů a nebylo shledáno žádné nestandardní chování společnosti. Chambon měl zaměstnance, technologie, akreditace i vysoce erudované specialisty. V každé chvíli od svého vzniku vykazoval na pojišťovnu pouze výkony, které legálně prováděl,“ konstatoval jednatel firmy Miroslav Herden.

Lidové noviny v této souvislosti nedávno informovaly, že laboratorní výsledky, které Chambon v letech 2009 až 2010 účtoval pojišťovnám, pocházely ve skutečnosti z úplně jiného pracoviště. Vyplývat to má ze znaleckého posudku společnosti Česká zdravotní z roku 2011.

Kontroluje i VZP

Zda společnost skutečně nefakturovala neoprávněně laboratorní vyšetření, prověřuje v současné době např. Všeobecná zdravotní pojišťovna. „U Chambonu, stejně tak jako u stovek jiných smluvních zdravotnických zařízení, provedla VZP v loňském roce standardní cílenou kontrolu správnosti vyúčtování. Tato kontrola ještě není uzavřena, tedy ani finálně vyčíslena,“ uvedl v této souvislosti mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

Doposud podle Herdena společnost žádné peníze pojišťovnám vracet nemusela. „Do této doby se počet nalezených nesrovnalostí vždy vešel do dvou procent z obratu,“ poznamenal současný jednatel Chambonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám