Hlavní obsah

Údajný "vor v zakoně" dostal 22 let vězení

Praha

Městský soud v Praze ve čtvrtek uložil údajnému "vorovi v zakoně" Andraniku Soghojanovi dvaadvacetiletý trest vězení. Muž, který je nyní v zahraničí, si podle obžaloby objednal vraždu arménského podnikatele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andranik Soghojan

Článek

Při ním organizovaném vražedném honu byl ale podle spisu omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán.

Verdikt zatím není pravomocný, prvoinstanční soud Soghojana již dvakrát obžaloby zprostil, odvolací soud mu však případ vždy vrátil. Mužovi spoluobžalovaní si vyslechli tresty od 12 do 18 let.

Dvojitý omyl

Soghojan je podle policie "vorem v zakoně", tedy vysokou autoritou zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle obžaloby si vraždu podnikatele objednal v roce 2007. Najatý vrah podle spisu nejprve omylem na Václavském náměstí v Praze pobodal jiného muže a o několik dnů později, opět omylem, zabil řidiče společnosti Sazka.

Soghojan byl kvůli tomu obviněn z organizování vraždy a pokusu o vraždu. V souvislosti s vraždou řidiče Sazky byli obžalováni z pomoci k vraždě také Magomed Alijev, Arsen Kakosjan a Arsen Arakeljan. Na likvidaci arménského podnikatele se podle obžaloby dohodl Soghojan s Gilanim Alijevem, byl také obviněn z organizování vraždy a pokusu o vraždu.

Gilan Alijev na provedení vraždy údajně najal Magomeda Alijeva, který si na čin zjednal Ukrajince Timura Treťjakova a 13. listopadu 2007 ho dovezl na Václavské náměstí. Tam Treťjakov napadl nožem jiného Arména, kterému zachránil život rychlý lékařský zákrok. Z účasti na pobodání muže byl původně obžalován Magomed Alijev. Obžaloba ho vinila z toho, že byl spolupachatelem pokusu o vraždu. Nakonec ale dostal, již pravomocně, tři a půl roku vězení za vydírání.

O 14 dní později se Treťjakov pokusil provést vraždu znovu. Od Magomeda Alijeva prý dostal střelnou zbraň a od Arakeljana a Kakosjana informaci, že nepohodlný Armén bydlí na Vinohradech a jezdí luxusním vozem Bentley. Treťjakov se ale i tentokrát spletl a zastřelil pětadvacetiletého otce dvou dětí, který na Vinohrady shodou okolností přijel s luxusním vozem ředitele společnosti Sazka.

Nemocný Soghojan je v Arménii

Po vynesení prvního osvobozujícího verdiktu soud Soghojana propustil z vazby. Podle dřívějších informací médií odcestoval zřejmě do Arménie.

"V současné době je v zahraničí. Jestli je přímo v Arménii, nevím. Je v zahraničí a komunikuje," sdělil už dříve novinářům jeho advokát Eduard Bruna. Připomněl, že muž není stále zdravotně v pořádku. "Nesmíme zapomenout, že on jedno oko nemá a na to druhé oko trpí častými záněty," podotkl.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám