Hlavní obsah

Nemocný senior ohrožoval sebe, pak policisty a záchranáře. Vyjednávání nepomohlo

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisty, záchranáře, ale i hasiče zaměstnal v noci na čtvrtek 88letý psychicky nemocný muž. Jeho dcera přivolala na místo hlídku, protože se bála o jeho život. Muž si ale usmyslel, že s hlídkou komunikovat nebude a měl je za zloděje. Policisty a nakonec i hasiče ohrožoval nožem tak dlouho, až museli použít donucovací prostředky.

Senior ohrožoval nožem sebe i záchranářeVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Když hlídka vyjížděla v 21:30 do ulice José Martího v Praze - Dejvicích, ještě netušila, že k zásahu proti psychicky narušenému muži, o jehož život se strachovala jeho dcera, budou potřebovat i hasiče.

Senior policistům za dveřmi oznámil, že jim neotevře, protože jim nevěří a se slovy, ať jdou pryč, je označil za zloděje. Policisté se mu marně snažili celou situaci vysvětlit.

„Nakonec bylo nutné zavolat hasiče, kteří začali páčit dveře. Muž ale v tu chvíli na ně vytáhl 19 centimetrový nůž, kterým je začal ohrožovat. Hasiči ustoupili a muž začal požadovat jednu osobu, se kterou se bude nadále bavit,“ popsala složitost jednání Novinkám mluvčí policie Jana Rösslerová.

Když už se zdálo, že vyjednávání uspělo, vyběhl senior s nožem v ruce proti záchranářům na chodbu. Policisté se mu snažili opět domluvit, protože nechtěli proti seniorovi zakročit silou, ale bohužel marně a stařík začal šermovat policistům nožem přímo u těla.

Muži zákona byli proto nuceni použít teleskopický obušek a jeho útok odrazit. Poté ho spoutali a předali záchranné službě, která ho převezla do psychiatrické léčebny v Bohnicích. Muž podle policie trpěl Alzheimerovou chorobou.

„Jeden ze zasahujících policistů byl zraněn na ruce, po ošetření v nemocnici byl ale propuštěn. Případ policisté prozatím vyšetřují jako útok na úřední osobu,“ dodala mluvčí policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám