Hlavní obsah

Gang připravil stát o 90 miliónů korun spekulacemi s barevnými kovy

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm nepodmíněných a jeden podmíněný trest v pondělí uložil Krajský soud ve Zlíně členům organizovaného gangu. Coby obchodníci zakládali fiktivní společnosti, přes které spekulativně nakupovali a prodávali barevné kovy. Aby byl jejich „byznys“ výhodný, mezi několika svými nakupujícími společnostmi se vždy nacházela firma tzv. „ztraceného obchodníka“, která jako jediná z řetězce neodvedla DPH.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hlavní obžalovaný Jan Švédík (vlevo) se usmívá po vynesení rozsudku, který jej posílá na šest let za mříže. Vedle něj spoluobžalovaný Pavel Dudek.

Článek

České republice tak šestice Čechů, dva Ukrajinci a jeden Rus způsobili zkrácením daně škodu za téměř devadesát miliónů korun.

Osm obžalovaných poslal soud do věznice s ostrahou na tři až sedm a půl roku. Údajný šéf skupiny, třiatřicetiletý Jan Švédík z Bruntálska, si odsedí jen šest let, a to díky tomu, že spolupracoval s kriminalisty a pomohl rozkrýt celý organizovaný obchod. Jediný podmíněný trest dostal Stanislav Popovych z Ukrajiny. Soud mu vyměřil tři roky, zkušebně odložené na pět let. Všem obžalovaným hrozilo za daňový podvod pět až deset let vězení.

Většina obžalovaných od soudu odešla rovněž s desetiletým zákazem činnosti ve vedení obchodních společností a družstev. Švédíkovi navíc zabavil přes 700 tisíc eur, které policie zajistila na jeho účtu.

„Jedná se o rozsáhlou a společensky škodlivou trestnou činnost. V současné době obdobné činy, které k nám přišly ze západních zemí, výrazně ohrožují fiskální zájmy České republiky. Podle finančního úřadu to není jen v řádech procent. Někteří analytici uvádí, že jde o 15 až 30 procent podobných obchodů, což jsou výrazné finanční prostředky," sdělil novinářům předseda senátu Radomír Koudela.

Podle něj není o vině obžalovaných pochyb, usvědčilo je zejména tři sta stran přepisů odposlechů a výpověď Švédíka. Rozsudek není pravomocný, jeden obžalovaný se odvolal na místě, ostatní si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Údajnou hlavou řetězců společností Jan Švédík

Rozsáhle organizované řetězové podvody má podle obžaloby na svědomí Jan Švédík, Miroslav Jantula, Pavel Dudek, René Bárta, Stanislav Neuber, Jozef Migaš, Ukrajinci Oleg Rogalskiy a Stanislav Popovych a Rus Ruslan Ismajilovič Verdijev.

Organizovaná skupina převážela z jiných zemí Evropské unie v letech 2010 a 2011 kovový odpad. Ten posléze přes několik svých „nárazníkových“ společností mezi sebou prodávala s DPH. U těchto firem se však v řetězci pokaždé objevila společnost „ztraceného obchodníka“, která DPH státu neodvedla. A to vždy v jiném pořadí řetězce pěti i více firem.

„Z částky ušetřené na dani z přidané hodnoty se potom obžalovaní odměňovali,“ uvedl již dříve státní zástupce.

Kovový odpad nakupovali podvodníci ze Slovenska, Maďarska, ale i z Německa. Na podvodné jednání přišli kriminalisté poté, co ve skupině řetězových obchodníkům došlo k nesrovnalostem na účtu. Ztratil se z něj milión eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám