Hlavní obsah

Nový soudní senát začal projednávat případ "vora v zakoně", ten je v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtením obžaloby v pondělí před Městským soudem v Praze začalo nové hlavní líčení v případu údajného "vora v zakoně" Andranika Soghojana a dalších čtyř mužů. Soghojan si podle obžaloby objednal vraždu arménského podnikatele. Při jím organizovaném vražedném honu byl ale podle spisu omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policista odemyká pouta Andraniku Soghojanovi

Článek

Městský soud vynesl první osvobozující rozsudek nad obžalovanými již v roce 2010. Odvolací soud ale kauzu částečně vrátil k novému projednání.

Tříčlenný senát městského soudu v čele s Lubošem Vrbou však v dubnu 2012 i přes závazný názor Vrchního soudu v Praze rozhodl identicky jako poprvé. Odvolací soud proto i napodruhé verdikt zrušil a případ předal jiným soudcům. Spor mezi soudy se týkal zejména hodnocení věrohodnosti výpovědi hlavního svědka v případu -Tagira Tarsžojeva. Ten již dříve dostal pravomocně tříletý trest vězení za vydírání v souvislosti s pobodáním jedné z obětí.

Dvojitý omyl

Soghojan je podle policie "vorem v zakoně", tedy vysokou autoritou zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle obžaloby si vraždu podnikatele objednal v roce 2007. Najatý vrah podle spisu nejprve omylem na Václavském náměstí v Praze pobodal jiného muže a o několik dnů později, opět omylem, zabil řidiče společnosti Sazka.

Soghojan kvůli tomu čelí obvinění z organizování vraždy a pokusu o vraždu. V souvislosti s vraždou řidiče Sazky jsou obžalováni z pomoci k vraždě také Magomed Alijev, Arsen Kakosjan a Arsen Arakeljan. Na likvidaci arménského podnikatele se podle obžaloby dohodl Soghojan s Gilanim Alijevem, také ten čelí obvinění z organizování vraždy a pokusu o vraždu.

Gilan Alijev na provedení vraždy údajně najal Magomeda Alijeva, který si na čin zjednal Ukrajince Timura Treťjakova a 13. listopadu 2007 ho dovezl na Václavské náměstí. Tam Treťjakov napadl nožem jiného Arména, kterému zachránil život rychlý lékařský zákrok. Z účasti na pobodání muže byl původně obžalován Magomed Alijev. Obžaloba ho vinila z toho, že byl spolupachatelem pokusu o vraždu. Nakonec ale dostal, již pravomocně, tři a půl roku vězení za vydírání.

O 14 dní později se Treťjakov pokusil provést vraždu znovu. Od Magomeda Alijeva prý dostal střelnou zbraň a od Arakeljana a Kakosjana informaci, že nepohodlný Armén bydlí na Vinohradech a jezdí luxusním vozem Bentley. Treťjakov se ale i tentokrát spletl a zastřelil pětadvacetiletého otce dvou dětí, který na Vinohrady shodou okolností přijel s luxusním vozem ředitele společnosti Sazka.

Nemocný Soghojan je v Arménii

Najatého vraha Treťjakova soudy potrestaly 22 lety vězení. K soudu se v pondělí osobně dostavili pouze Kakosjan a Arakeljan. Bratři Aliejevové i Soghojan požádali o konání líčení v nepřítomnosti. Jednání je nařízeno skoro na celý tento i příští týden. Kvůli změně senátu se musí dokazování provádět znovu.

Jeho předseda Jan Kadlec ale přítomné upozornil, že například korunní svědek Tarsžojev bude vyslýchán bez přítomnosti veřejnosti. Soghojan i další obžalovaní od začátku obvinění odmítají. Po vynesení prvního osvobozujícího verdiktu soud Soghojana propustil z vazby.

Podle dřívějších informací médií odcestoval zřejmě do Arménie. "V současné době je v zahraničí. Jestli je přímo v Arménii, nevím. Je v zahraničí a komunikuje," sdělil novinářům jeho advokát Eduard Bruna. Připomněl, že muž není stále zdravotně v pořádku. "Nesmíme zapomenout, že on jedno oko nemá a na to druhé oko trpí častými záněty," podotkl.

Reklama

Související články

Vora v zakoně budou soudit jiní soudci

Městský soud v Praze přehlížel nebo jednostranně hodnotil důkazy v kauze tzv. vora v zakoně. Osvobození Andranika Soghojana (44), podezřelého z organizování...

Výběr článků

Načítám