Hlavní obsah

Matku, která svému synovi nasekala vařečkou, soud zprostil obžaloby z týrání

Právo, ČTK, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 4 zprostil obžaloby matku, která předloni dvakrát vyplatila svého syna vařečkou. Původně dostala roční podmínku za týrání svěřené osoby. Matka podle původní obžaloby zbila vařečkou i dceru, syna prý bila rukou do hlavy, zad a břicha, opakovaně pak vařečkou do hýždí a paží, až z toho měl podlitiny.

Článek

Státní zástupkyně podala na místě odvolání, věc tedy bude řešit nadřízený Městský soud v Praze.

Soudy matku potrestaly navzdory tomu, že v její prospěch vypovídaly dětská lékařka, třídní učitelka i družinářka jejího syna. Nejvyšší soud ale ve svém říjnovém usnesení napsal, že poranění hocha sice jistě byla bolestivá, dítě však docházelo do školy a účastnilo se tam všech aktivit včetně tělesné výchovy. Výprask tak podle něj neomezil chlapce v běžném způsobu života.

Matka se o problematického hocha starala dobře, pouze dvakrát selhala. Trestný čin týrání svěřené osoby spočívá v bezcitném a hrubém jednání trvalejšího charakteru, které se podle Nejvyššího soudu v případě osmatřicetileté ženy z Prahy neprokázalo.

Nejvyšší soud rovněž připomněl, že stát zasáhl až v okamžiku, kdy byla matka se silami v koncích a potrestala svého syna výpraskem. Úřady rozhodly o odebrání dětí, matka skončila před soudem. Podle soudu úředníci řešili podezření z týrání nejkrajnějšími prostředky, ačkoliv podle zákona mohli nejprve spolupracovat s rodinou, poskytnout jí odborné zázemí a pomoc.

Po zjištění bití byly děti umístěny půl roku v Klokánku, tehdy jim bylo pět a osm let. V současnosti jsou zpět u rodičů a situace se zlepšila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám