Hlavní obsah

Policie šetří škraloupy zlínské advokacie

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Sérii vážných advokátních prohřešků řeší kriminalisté ve Zlínském kraji. Posledním případem je obvinění renomované právničky Zdeňky Pechancové z Luhačovic. Policisté tvrdí, že zpronevěřila 71 kusů akcií v celkové hodnotě 7,1 miliónu korun.

Článek

Podle zlínských kriminalistů se dopustila zpronevěry, když si zhruba před pěti lety přisvojila 71 akcií soukromé společnosti ze Zlínska, které byly vypsány na držitele.

Původně jí je podnikatel na určitou dobu svěřil, aby ho mohla zastupovat na valné hromadě. Akcie si však advokátka přisvojila a následně bez svolení vlastníka předala jiné osobě. Podle policistů přitom měla jako zplnomocněná zástupkyně hájit zájmy poškozeného podnikatele, svým činem mu způsobila škodu velkého rozsahu.

Hrozí jí nepodmíněný trest od pěti do deseti let.

Právu se podařilo kontaktovat syna obviněné advokátky Pavla Pechance, který ji v této trestní věci zastupuje.

„Nevím, odkud informace máte. My se k tomu vůbec nebudeme vyjadřovat. Žádejte si informace od svého zdroje. Velmi ochotně vám je poskytnou určitě na státním zastupitelství nebo na policii, protože je to nepochybně zajímavá záležitost a chovají se tak i v jiných případech. Z mé strany je to všechno,“ dodal Pechanec. „Nemyslím si, že by se ta věc měla dostat k soudu,“ sdělil.

Pechancová se však kromě zpronevěry měla také dopustit dalšího přečinu. Bezprostředně po sdělení obvinění totiž svůj případ neohlásila České advokátní komoře (ČAK), která jí udělila licenci.

„Pokud už ví několik týdnů, že byla obviněna, měla nám to okamžitě oznámit. Je to její velké pochybení, za které jí hrozí kárný postih,“ řekla Právu mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Kárný postih, kterým může být až vyškrtnutí ze seznamu advokátní komory, ji čeká i v případě, že se obvinění ze zpronevěry potvrdí.

Advokát: Je to nesmysl

Policie prošetřuje i údajné nabízení úplatku, kterého se měli dopustit zlínští advokáti Milan Holomek a Josef Kapušňák. Oba z pozice obhájců hlavních viníků mnohamiliónových daňových úniků při obchodování s barevnými kovy měli nabídnout úplatek výměnou za mlčenlivost jednomu z obviněných mužů, Maďaru Istvánu Jankovicsovi.

Ten loni u soudu prohlásil, že v kanceláři jednoho z obhájců mu Holomek sdělil, že dostane osm miliónů forintů (zhruba 700 tisíc korun).

„Je to holý nesmysl. A někdo toho využil k tomu tak, aby mě dostal do problému. Asi týden po hlavním líčení jsem i já podal trestní oznámení,“ sdělil Právu Kapušňák.

Druhého ze zlínských advokátů, Milana Holomka, policie navíc stíhá pro podvody za více než 240 miliónů korun. Pokud bude uznán vinným, hrozí právníkovi, který byl už dříve vyškrtnut z ČAK, pět až deset let vězení.

Policie advokáta stíhá od listopadu 2011 pro podvod se škodou 51 miliónů korun, loni se škoda navýšila na čtvrt miliardy.

Státní zástupce Leo Foltýn tak dosud neví, za jak dlouho případ uzavře a Holomka obžaluje. „Jde o obsáhlou věc, kdy neustále přibývají nová a nová oznámení i svědkové,“ odpověděl.

Podle insolvenčního správce Petra Fišera jsou v insolvenčním řízení přihlášeny pohledávky zhruba za 425 miliónů korun. Advokát obviněný z podvodu podle ČTK již dříve obvinění odmítl, podle něj jde o „obchodní záležitost“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám