Hlavní obsah

Exmanželku chtěl dát sežrat prasatům, dostal pět a půl roku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

S dodržováním zákonů si podnikatel Daniel Štěrba (57) z Mariánských Lázní příliš hlavu nelámal. A procházelo mu to až do čtvrtka, kdy jej spravedlnost dohnala. Krajský soud v Plzni ho poslal na 5,5 roku do vězení s ostrahou za pokus zbavení osobní svobody.

Exmanželku chtěl dát sežrat prasatům, dostal pět a půl rokuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle spisu Štěrba oslovil otřelého kriminálníka Josefa Pouznara, aby z exmanželky nejprve dostal kód k jejímu bankovnímu účtu se čtrnácti milióny korun a pak se postaral o to, aby zmizela a už ji nikdo nenašel. „Pro prasata je to sranda, sežerou všechno i s kostmi,“ naznačil přitom Pouznarovi, jak má s tělem naložit. Slíbil mu za to třetinový podíl z exmanželčiných peněz.

„Z provedených důkazů je nepochybné, že dohoda obžalovaného se svědkem Pouznarem byla taková, že Pouznar měl unést poškozenou, odvléci ji do prasečáku a držet ji tam po nezbytnou dobu, než za pomocí výhrůžek zjistí, kde ukrývá peníze a jak se k nim dostat,“ uvedl předseda senátu Milan Štejr. Podle něj usmrcení jako případný následek nebylo jednoznačně prokázáno.

Muž, který měl vraždu provést, měl informace o oběti dokonalé. „Obžalovaný mu předal fotografie ženy včetně jejího bydliště a informací o časech příchodu a odchodu z domova. Dále mu poskytl náhradní klíčky od jejího auta a falešnou espézetku,“ uvedl žalobce Martin Rykl.

Pouznar se ale úkolu zalekl a Štěrbův ďábelský plán prozradil policistům. Ti pak Štěrbu nespustili z očí a shromažďovali proti němu další důkazy. Klec spadla v listopadu 2011, kdy byl Štěrba zatčen. Od té doby je ve vyšetřovací vazbě.

Měl problémy s inspekcí životního prostředí

Štěrba na sebe upoutal poprvé pozornost v roce 2007, kdy jeho společnost Ister dostala od České inspekce životního prostředí více jak dvoumiliónovou pokutu za to, že do bývalého lomu na cihlářskou hlínu v Chodové Plané bez povolení navezla přes 8200 tun stavebního odpadu. Štěrba nejenže pokutu nezaplatil, ale v nelegálním ukládání odpadu dál pokračoval. Úředníci mu proto vyměřili další sankci, tentokrát sedm miliónů korun, které dodnes nezaplatil.

Úředníky se Štěrba pokusil setřást tak, že na ně sháněl informace, které by je mohly kompromitovat. Tento úkol Štěrba zadal dnes již bývalému policistovi Jiřímu Vrbovi, který začal shromažďovat osobní údaje těchto úředníků, jejich bydliště a prohřešky z minulosti.

Pomáhat mu přitom měli další čtyři policisté, kteří kvůli tomu lustrovali v interních databázích. Za to jsou všichni obžalováni z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám