Hlavní obsah

Policisté měli na objednávku podnikatele lustrovat nepohodlné úředníky

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Jeden z největších případů zneužívání interní databáze ministerstva vnitra začal ve středu rozplétat plzeňský soud. Na lavici obžalovaných usedlo pět policejních důstojníků, kteří na objednávku lustrovali nepohodlné úředníky za účelem jejich diskreditace. Všichni jsou obviněni z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Článek

Podle státního zástupce Jiřího Richtra policisté shromažďovali informace o zaměstnancích státní správy, kteří se zabývají agendou ochrany životního prostředí. „Horké“ zboží obsahující osobní údaje těchto úředníků, jejich bydliště, případně prohřešky z minulosti si měl objednat podnikatel Daniel Štěrba, který od nich dostával miliónové pokuty za nelegální ukládání odpadu.

Hlavní roli v případu hraje dnes již bývalý elitní detektiv z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jiří Vrba, kterého osobně vyznamenal ministr vnitra Ivan Langer za vzorné plnění služebních povinností. Vrba fungoval jako prostředník mezi Štěrbou a policisty, kteří úředníky pak lustrovali.

Uváděli falešný důvod lustrací

„Štěrba požádal Vrbu o zjištění informací o osobách, které jako zaměstnanci správních orgánů rozhodovaly ve správních řízeních o pokutách společnosti Ister a dalších společnostech, ve kterých figuroval,“ uvedl státní zástupce.

Vrba pak kontaktoval plzeňské kriminalisty Jana Jelínka a Jiřího Liesera, kterým zadal úkol zjistit údaje k těmto lidem. Oba kriminalisté na tom hned následující den začali pracovat. Předmětem jejich zájmu byli například vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Tachově Pavel Šrámek, vedoucí oddělení odpadového hospodářství české inspekce životního prostředí Tomáš Kameník či pracovník Ministerstva životního prostředí Vladimír Vaněk. Při vstupu do databází uvedli policisté falešný důvod lustrací. Prověřovali prý osoby, které mohly mít spojitost s údajnou pěstírnou marihuany v Plzni.

Podnikatel chtěl získané informace zřejmě použít v případě, že by mu úředníci dali pokutu, aby je znedůvěryhodnil.

Zásadní dokument uložený v počítači

Štěrba si měl dále objednat informace o Tomáši Vondrákovi, na jehož pracovní místo si brousila zuby Štěrbova manželka. Tímto úkolem Vrba pověřil tehdejšího šéfa krajské hospodářské kriminálky Jana Pěstu, se kterým měl kamarádský vztah. Ze spisu vyplývá, že Pěsta se dohodl se svým podřízeným Lubošem Broukalem, který Vondráka vylustroval, přičemž jako důvod lustrace uvedl značku jím zpracovávaného trestního spisu, kde však osoba tohoto jména nijak nefiguruje. Štěrba se tak například dostal k informaci, že má Vondrák z minulosti záznam v trestním rejstříku.

Klec spadla v únoru 2009, kdy policejní inspekce zajistila při domovní prohlídce Vrbův počítač, ve kterém byl uložen dokument, sepsaný na základě údajů z provedených lustrací. Na propojení celé skupiny ukazují také odposlechy telefonních hovorů, ve kterých se obžalovaní na lustracích domlouvají.

Před soudem se ale nikdo z nich nechtěl k obžalobě vyjadřovat. Všichni odmítli vypovídat. Soudce tak přečetl jejich vyjádření z přípravného řízení, kdy u výslechu prohlásili, že se cítí nevinní. Jednání bude pokračovat výslechy svědků, poškozených a budou prováděny další důkazy.

Případ už řešilo několik soudů. Okresní plzeňský soud stíhání v roce 2010 zastavil. Tvrdil, že se žádný trestný čin nestal. Toto rozhodnutí zrušil krajský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám