Hlavní obsah

Amnestovaný notář se podílel na podvodu za milióny, dostal podmínku

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Plzeňský notář Zdeněk Veverka podváděl, aby umožnil svému známému nezákonně získat dům, který měl po zemřelé majitelce bez dědiců připadnout státu. Tvrdí to senát Okresního soudu v Plzni, který 48letého úředníka v úterý potrestal za padělání a pozměňování veřejné listiny a za pokus podvodu ve formě spolupachatelství dvouletým vězením se zkušební dobou tří let a stejně dlouhým zákazem činnosti.

Článek

Veverka k soudu nepřišel, jeho obhájce se k rozsudku nevyjádřil s tím, že tak učiní v zákonné lhůtě po jeho doručení v písemné podobě.

Podle státního zástupce dal Veverka příkaz své zaměstnankyni, notářské tajemnici Věře Bednářové, aby padělala dokumenty, podle nichž měla 83letá Milada Nedělová ze svého majetku prodat dům v Plzni podnikateli Davidu Karlíkovi. Ten po smrti důchodkyně zašel na katastr a pomocí falešné kupní smlouvy požádal o přepsání nemovitosti na sebe. To se nakonec nestalo, protože se na podvod přišlo. Pokud by se transakce uskutečnila, stát by přišel o dva a půl miliónu korun.

Řekl mi, že když budu vypovídat, tak to bude moje slovo proti slovu doktora, a to že mně nikdo neuvěří.
Věra Bednářová

Veverka se při výslechu u předešlého hlavního líčení hájil tím, že Bednářová jednala na vlastní pěst. „Udělala to bez mého vědomí,“ prohlásil. Jenže podle Bednářové to bylo jinak. U soudu řekla, že na ni v kanceláři naléhal nejprve Karlík, aby provedla nestandardní změny v úředních dokumentech. „Přinesl nějakou starou smlouvu o převodu členských práv s tím, abych ji změnila na kupní smlouvu na jinou osobu. To jsem odmítla. Načež Karlík šel vedle do kanceláře k doktoru Veverkovi, který mi to vzápětí nařídil,“ řekla Bednářová.

Soudu poté ještě vylíčila, jak ji později Karlík tlačil k tomu, aby policii řekla, že se spletla. „Přijel za mnou dokonce na chalupu a řekl mi, že když budu vypovídat, tak to bude moje slovo proti slovu doktora, a to že mně nikdo neuvěří. Rozbrečela jsem se,“ uvedla dále.

Soud nakonec uvěřil právě Bednářové. „Její výpověď podporují další důkazy. Navíc od počátku vyšetřování jako jediná spolupracovala s policií. Tvrzení obžalovaného se nám jevilo jako účelové se snahou svést vinu na svoji zaměstnankyni,“ konstatoval předseda senátu Josef Prach.

Bezúhonný díky amnestii

Jako polehčující okolnost soud shledal dosavadní Veverkovu bezúhonnost. Notář byl sice loni pravomocně odsouzen za nezákonné jednání v jiném případu, ale nyní jej očistila Klausova amnestie. „Na druhou stranu musím konstatovat, že jeho jednání bylo nekalé a musel si být vědom toho, že když dá pokyn, aby byla zfalšovaná ověřovací doložka, může být pak takové listiny použito ke spáchání podvodu,“ dodal Prach.

Veverka je stále členem Notářské komory, z rozhodnutí ministra spravedlnosti ale má pozastavenu činnost až do pravomocného skončení trestního řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám