Hlavní obsah

Za drancování rezevace podmínka a miliónová pokuta

Právo, Romana Nájemníková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Třemi lety vězení s podmínečným odkladem na pět let a dvoumiliónovou pokutou potrestal chebský soud podnikatele Zdeňka Hoffmanna z Domažlic za nelegální těžbu více než 13 tisíc metrů krychlových dřeva v přísně chráněné oblasti Kladská-Trojhran ve Slavkovském lese. Soud neuvěřil, že ho ke kácení v jeho lese donutila firma, které dlužil peníze.

Článek

Hoffmann, známý také jako aktér sporu o vlastnická práva k výrobě karlovarské becherovky, se líčení, při kterém byl pouze přečten rozsudek, nezúčastnil. Z prodeje dřeva měl získat 11 miliónů korun.

Podle soudkyně Soni Wildové byla plošným vykácením lesa výrazně ohrožena jeho stabilita. "To dokazují četné vývraty stromů a polomy. Lesu hrozí i nadměrný výskyt škůdců. Vedle flóry a fauny byly ohroženy také přírodní léčivé zdroje," řekla soudkyně.

Ta zrušila rozsudky Krajského soudu v Plzni a Vrchního soudu v Praze, které 44letého podnikatele podmínečně potrestaly za krácení daně, a uložila mu souhrnný peněžitý trest. Pokud Hoffmann 2 milióny korun neuhradí, stráví 20 měsíců ve vězení. Státní zástupce Viktor Böhm, který navrhoval nepodmíněný trest, se u soudu, stejně jako obhájce obžalovaného, nevyjádřil.

Les vykácel za půl roku

Hoffmann byl uznán vinným z toho, že nechal v roce1996 v průběhu 6 měsíců vykácet 13 tisíc metrů krychlových lesa, přestože podle závazného hospodářského plánu mělo být vytěženo maximálně 10 tisíc kubíků za 10 let. U soudu podnikatel tvrdil, že měl z pracovníků firmy, která těžbu prováděla, strach, protože chodili ozbrojení. Z lesa je ale podle svých slov opakovaně vykazoval.

Výpovědi svědků ale prokázaly opak. Hoffmann podle nich nechal v těžbě pokračovat i přes upozornění pracovníků České inspekce životního prostředí a dalších. To potvrdil i Václav Procházka z Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les: "Já sám jsem ho v září upozorňoval na bezohlednou těžbu, odpovědí mi ale bylo, že si jako vlastník lesa může dělat, co chce," řekl Procházka.

Podle odborníků se způsobené škody v chráněné oblasti budou zacelovat desítky až stovky let a některé jsou dokonce nevratné. "Nový vlastník nechává les postupně osazovat. Někde to ale není možné," dodal Procházka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám