Hlavní obsah

Za sexuální útoky na vyslýchané ženy dostal expolicista podmínku

– Domažlice • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Za sexuální útoky na vyslýchané ženy byl odsouzen u domažlického okresního soudu bývalý policejní důstojník z Domažlic Petr Rett (37) na tři roky vězení s podmínečným odkladem na pět let. Soudce mu také zakázal deset let pracovat u policie. Původně mu hrozilo až deset let vězení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petr Rett usedá na lavici obžalovaných.

Článek

„Jednání obžalovaného bylo nepřístojné a zbabělé. Ohrozil tím důvěryhodnost orgánu činných v trestním řízení. Šlo o hraniční případ mezi ukládáním nepodmíněného trestu a výchovné podmínky. Soud se nakonec přiklonil k podmíněnému trestu, a to zejména proto, že se obžalovaný při svém jednání neuchýlil k žádnému verbálnímu ani fyzickému násilí. Podle znalců není jeho pobyt na svobodě nebezpečný, naopak z posudku vyplývá, že je klidné povahy,“ řekl soudce Jan Švígler.

Ženy, které byly v postavení svědkyň nebo podezřelých, nechal Rett svléci téměř do naha a osahával je na intimních partiích. Přitom jim pokládal oplzlé otázky. Jednu z žen dokonce přesvědčil k pohlavnímu styku přímo v kanceláři. Tím se dopustil trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a sexuálního nátlaku. „Zneužil svoje postavení a z něho vyplývající vliv. Většina poškozených se právě proto nebránila, ačkoliv jim to bylo hodně nepříjemné,“ upozornil žalobce Jiří Richtr.

Výslech začínal Rett pokaždé stejnou otázkou - zda nemají u sebe ženy ukryté nahrávací zařízení. Poté je požádal o osobní prohlídku. S tím souhlasily a na jeho pokyn se svlékly. Pak je začal osahávat na prsou a přirození.

Tvrdil mi, že uzavřel s kamarády sázku o tom, že se nechá vyfotit s cizí ženskou při pohlavním aktu.
Poškozená

„Hrozně mě tím vylekal. Nečekala jsem něco takového. Byla jsem v šoku. Přitom mi začal říkat, jestli nechci ještě víc. To už jsem se začala bránit a on toho nechal,“ citoval soudce z výpovědi Jany V. Další poškozená se zase rozbrečela, když jí Rett zasunul prsty do vagíny. „Říkal mi, že hledá, jestli tam nemám ukryté drogy,“ řekla před soudem Kamila Z.

Až k souloži to Rett dotáhl se čtyřiadvacetiletou Lucií B. „Tvrdil mi, že uzavřel s kamarády sázku o tom, že se nechá vyfotit s cizí ženskou při pohlavním aktu. Požádal mě, zda bych s ním do toho šla. Nechtělo se mi, ale nakonec jsem s tím souhlasila. Byl to policista, mohl mi udělat jakýkoliv problém. Tak jsem si řekla, že bude lepší mu vyhovět,“ prohlásila u soudu Lucie B., která ještě předtím musela Rettovi odpovědět na hodně nepříjemné otázky jako například, jestli ráda polyká mužské semeno či jak často masturbuje.

Přiznal se, až zjistil, že byl nahráván

Rett se doznal ke všem skutkům obsaženým v obžalobě vyjma jediného, kdy měl strkat prsty do přirození 17 leté dívce na policejním oddělení v Poběžovicích. „Řekl, že se musí ujistit, zda u sebe nemám nahrávací zařízení. Sáhl mi pod tričko, dal mi od těla podprsenku, rozepnul mi kalhoty, sáhl mi na stehna a mezi nohy. Dvakrát mi sáhl dovnitř. Ruku jsem se mu snažila odstrčit, ale strčil ji hned zpátky. Celou dobu jsem potichu brečela,“ vypověděla Michaela.

Před soudem Rett vypovídal se sklopenou hlavou. „Totálně jsem selhal. Bude to znít asi divně, ale prostě jsem se chtěl jen podívat na nahou ženskou. Šlo spíš o moji zvědavost, bral jsem to i jako takové zpestření. Žádné sexuální vzrušení jsem z toho ale neměl,“ prohlásil otec dvou dětí, který byl po odhalení skandálu od policie propuštěn a teď se živí jako údržbář ledové plochy na zimním stadiónu.

Že by se Rett k obvinění postavil čelem hned od začátku, se ale říci rozhodně nedá. Přiznal se, když v průběhu vyšetřování zjistil, že byl nahráván. Kameru do jeho kanceláře umístili detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů. Při přehrávání těchto záběrů v jednací síni soudce vyloučil veřejnost.

Podle soudního znalce Václava Faita měl Rett sexuální ataky zcela pod kontrolou. „Nezjistil jsem u něho žádnou deviaci ani jinou duševní poruchu či psychopatii, která by snižovala jeho rozpoznávací schopnosti. Jednalo se o formu uspokojení pohlavního pudu,“ prohlásil Fait.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám