Hlavní obsah

Na Šumavě zkolaboval běžkař, oživit se ho nepodařilo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horská Kvilda

Přibližně padesátiletý muž na běžkách zemřel v sobotu poblíž Horské Kvildy na Šumavě. Oživit se ho nepodařilo záchranářům Horské služby ani přivolanému lékaři. Informoval o tom náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Osamělý běžkař se stal první obětí letošní zimní sezony na Šumavě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlášení o nálezu muže v bezvědomí dostal dispečink Horské služby Šumava ve tři čtvrtě na jedenáct.

„Problém byl v tom, že nám turisté, kteří muže našli, udali špatnou polohu. Ve skutečnosti byli o deset kilometrů dál, než nám sdělili, takže jsme hledáním ztratili přibližně dvacet minut. Ti turisté se mezitím snažili pána bezvýsledně oživit,“ uved k okolnostem záchranné akce Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Záchranáři použili defibrilátor, po příletu vrtulníku Letecké záchranné služby z Českých Budějovic lékař dál běžkaře asi 20 minut neúspěšně resuscitoval. Vzhledem k tomu, že turista původně zkolaboval zřejmě zcela beze svědků, šetří okolnosti úmrtí Policie ČR.

„V žádném případě by se nikdo neměl vydávat na túry osamocen. Rozhodně by pak měli turisté dbát svého zdravotního stavu a neměli by hazardovat tím, že přecení své síly,“ varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám