Hlavní obsah

Janouškovi může hrozit až 18 let, policie navrhla zpřísnit právní kvalifikaci

– Hradec Králové • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek

Kriminalisté navrhli státnímu zastupitelství zvýšení právní kvalifikace trestného činu v souvislosti s dopravní nehodou Romana Janouška. Zatím byl Janoušek stíhán za těžké ublížení na zdraví. Jaký trestný čin policie navrhla, ale odmítla tisková mluvčí Ivana Ježková sdělit.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek

Článek

Lobbistovi Romanu Janouškovi tak hrozí obvinění z těžkého ublížení na zdraví v přísnější kvalifikaci, kde muže dostat 5 - 12 let vězení nebo obvinění pokusu o vraždu, za kterou ho soud může poslat až na osmnáct let do vězení.

„Po vyhodnocení svědeckých výpovědí, znaleckých a vyšetřovacích pokusů navrhli královéhradečtí kriminalisté přes Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 zpřísnění stávající právní kvalifikace, které bude následně dozorovat Městské státní zastupitelství v Praze,“ uvedla mluvčí policie.

Podle ní je tento návrh pouze stanovisko policie a nechce dále specifikovat navrženou právní kvalifikaci trestného činu.

Se zpřísněním souhlasila i státní zástupkyně

„Obsah dozorového spisu spolu s kopií vyšetřovacího spisu jsem postoupila z důvodu věcné příslušnosti, neboť jsem usoudila, že by mohlo jít o těžší trestný čin nebo o těžší kvalifikaci než dosud, a k dozoru v takové věci nejsem, s ohledem na výšku trestní sazby, příslušná," řekla v úterý státní zástupkyně z Obvodního soudu pro Prahu 4 Jitka Rybenská.

Janoušek je v současnosti stíhán za úmyslné těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle policie měl v březnu řídit opilý a vinou nedodržení bezpečné vzdálenosti narazit do vozidla, které jelo před ním. Janoušek jel podle policie dál a zastavil až na semaforech. Mezitím se ho řidička nabouraného auta snažila kontaktovat, ale Janoušek ji prý srazil a ujel. Následně nadýchal přes 2,2 promile alkoholu.

Podle zástupců Janouška i zraněné ženy už podnikatel poškozenou odškodnil. Oba ale tají, na jaké částce se dohodli. Podle dřívějších informací mělo jít o trojnásobek bodového ohodnocení zranění, které vyčíslili lékaři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám