Hlavní obsah

Cukrovkář skučel v Praze na ulici dva dny, nikdo mu nepomohl

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podchlazeného muže ve stavu hypoglykémie ležícího na zemi náhodou našli strážníci v Praze 4. Ležel nedaleko zastávky tramvaje číslo 11 už druhý den a volal o pomoc. Sám nedokázal vstát, ale nikdo z kolemjdoucích nereagoval.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Velmi smutný případ lidské nevšímavosti se odehrál o uplynulém víkendu v ulici U Michelského mlýna v Praze 4. Nedaleko od frekventované křižovatky a zastávky tramvaje ležel muž celé dva dny, aniž by mu někdo pomohl nebo přivolal pomoc. Podle policie byl možná na vině zanedbaný vzhled devětapadesátiletého muže nebo paradoxně ještě vcelku teplé podzimní počasí.

„Reakce lidí je zatím obecně v Praze vlažnější. V minulém roce, když nastaly mrazy, nás i kvůli lidem bez domova volali obyvatelé poměrně často, abychom jim pomohli,“ reagoval na dotaz Práva mluvčí městské policie Jan Čihák.

Doslova skučícího muže ale objevila až hlídka strážníků. A to v sobotu v půl desáté dopoledne, když ulicí v rámci běžné pochůzky procházela.

Bezdomovci nikdo nepomohl

„Muž byl zjevně silně podchlazený, stěžoval si na bolest zad a dolních končetin. Hlídka na místo ihned přivolala záchrannou službu a zabalila muže do termopřikrývky. Protože upadal do bezvědomí, strážníci se s ním snažili udržovat verbální komunikaci,“ popsal zásah městských policistů Čihák.

„Říkal, že zde leží již druhý den a není sám schopen vyhledat lékařskou pomoc. Snažil se postavit na francouzské hole, s jejichž pomocí chodil, ale už to nedokázal, a tak spoléhal na pomoc kolemjdoucích. Ta ale bohužel nepřišla,“ doplnil mluvčí městské policie s tím, že muž pravděpodobně přebýval v okolí v nějakých improvizovaných obydlích a jednalo se o bezdomovce.

Muže si do péče po poskytnutí první pomoci strážníky převzali zdravotníci. „Podchlazeného devětapadesátiletého muže ve stavu hypoglykemie převezli záchranáři do Všeobecné fakultní nemocnice. Předali ho lékařům na běžný příjem, protože jeho stav naštěstí nebyl kritický,“ informovala Právo mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.

Reklama

Výběr článků

Načítám