Hlavní obsah

Čtveřice podvodníků vylákala z tisíců Čechů stovky miliónů

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem podal koncem října obžalobu na čtyři představitele firmy Rhinoceros. V takzvaných pyramidových hrách Avalanche a Avareal měli vylákat od téměř šesti tisíc zájemců téměř 400 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K činu mělo docházet mezi lety 2000 až 2006, včetně ušlého zisku celková škoda přesahuje 437 miliónů korun. Tři muži jsou stíháni pro trestné činy podvodu, legalizace výnosů z trestné činnosti a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

„Podvodné jednání obviněných mělo spočívat ve vylákání částek ve výši 68 tisíc korun od zájemců o vstup do projektu známým pod označením Avalanche a následně Avareal, který byl znalcem označen jako tzv. pyramidová hra,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Částka 68 tisíc korun byla deklarována jako půjčka akciové společnosti Rhinoceros. Obvinění členové představenstva společnosti měli klientům slibovat zajištění pravidelného příjmu a zhodnocení půjčky. To se ale nestalo. „Před svými klienty měli zamlčet nepříznivou hospodářskou situaci obchodní společnosti, která navíc nevyvíjela takové podnikatelské aktivity, aby v budoucnu mohla dostát svým závazkům,“ uvedl Ibehej.

Policie odhalila i praní peněz

Muži jsou stíháni i za úmyslné zastření původu peněžních prostředků ve výši zhruba 908 tisíc amerických dolarů, které obvinění jako členové představenstva podvodně vylákali na poškozených. Fiktivně měli platit licenční poplatky společnosti Avalanche se sídlem v Londýně. Peníze pak putovaly přes různé společnosti a banky zpět do Česka.

„Čímž mělo být vzbuzeno zdání, že jimi získaný výnos z trestné činnosti je legálně nabytým příjmem,“ dodal Ibehej.

Obvinění měli vyvést i zhruba 17 miliónů korun, které byly při trestním řízení zajištěny státním zástupcem a policií jako náhradní hodnota odpovídající výnosu z trestné činnosti. V této souvislosti je pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání trestně stíhána i zmocněnkyně akciové společnosti Rhinoceros.

Podle Ibeheje si poškození s ohledem na jejich mimořádně vysoký počet zvolili společné zmocněnce, kteří před skončením vyšetřování řádně uplatnili nároky poškozených na náhradu škody. Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality se případem zabývali už od roku 2006, podat žalobu státnímu zástupci navrhli až letos v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám