Hlavní obsah

Chtěl spáchat sebevraždu ricinem, mohl jím zabít 170 lidí

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberecký soud se v pátek začal zabývat případem šestatřicetiletého Daniela Drábka, který podle obžaloby vyrobil a přechovával smrtelně jedovatý ricin. V garáži u jeho domu v Radimovicích u Sychrova nedaleko Turnova u něj policisté našli 12 miligramů této vysoce toxické látky.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Daniel Drábek (uprostřed) chtěl prý ricinem spáchat sebevraždu

Článek

Podle žalobce by takové množství podané intravenózně mohlo zabít až 170 lidí. Za přechovávání bojového prostředku Drábkovi hrozí až osm let vězení.

„Já jsem ricin nevyráběl, kde výroba proběhla, to nevím,“ řekl před soudem Drábek, a popřel tak vlastní vyjádření, ve kterém se policistům k výrobě přiznal. Doznání prý bylo motivováno jen touhou opustit vazební věznici. Drábek je totiž podle jeho vlastních slov v invalidním důchodu, trpí prý závažným psychickým onemocněním. Nicméně přechovávání ricinu v lahvi v garáži přiznal.

„Ricin jsem si nechal obstarat pro vlastní potřebu. Chtěl jsem spáchat sebevraždu. Byla by to ale dlouhá a bolestivá smrt,“ vysvětloval své pohnutky před soudem Drábek.

Na výrobu ricinu upozornil policejní útvar, který se zabývá organizovaným zločinem, David Klenovský. Ten společně s Drábkem a dalším obviněným Petrem Boudným je v případu obviněn také z obchodování se dvěma kilogramy marihuany.

„V souvislosti s ricinem byla řeč o otravě lidí v exekutorském úřadu. Viděl jsem, co má Drábek u sebe. Samopaly, kulomety, ricin a policejní mundúry,“ popsal důvody, proč se obrátil na policii. Drábek se hájil, že zbraně byly nefunkční a policejní oblečení měl do své sbírky uniforem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám