Hlavní obsah

Oznámí-li korupčník, kdo po něm chtěl úplatek, bude se moci vyhnout trestu

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří korumpují, se v budoucnu možná budou moci vyhnout trestnímu stíhání a zajistit si beztrestnost. K tomu má stačit, aby policii oznámili, kdo k nim natáhl ruku s žádostí o úplatek, a vše pak dosvědčili i u soudu.

Foto: Novinky

Článek

Počítá s tím návrh z dílny ministerstva spravedlnosti, který by měl zavést institut takzvané účinné lítosti. Novela trestního řádu i zákoníku dorazila na vládu v minulých dnech.

Institut účinné lítosti obsahoval už starý trestní zákon, který platil do konce roku 2009. Nový trestní zákoník ho již nezná. Podle zastánců tohoto institutu je to špatně.

A jak by jeho využívání, pokud by návrh začal platit, vypadalo v praxi? Šlo by například o situaci, kdy by si úředník řekl o úplatek za příslib přidělení veřejné zakázky. Oslovený zástupce firmy by mu peníze buď předal, nebo alespoň přislíbil, čímž by se sám dopustil trestného činu. Následně by se ovšem okamžitě obrátil na policii nebo státní zastupitelství, kterým by to oznámil a nadto sdělil vše, co ví o nekalých praktikách úředníka lačnícího po úplatku. Policie by pak dočasně odložila jeho stíhání.

Slib výpovědi

Tím by to ale nekončilo. Tento člověk by totiž musel také slíbit, že o všem bude pravdivě vypovídat v přípravném řízení i před soudem. Pokud by své slovo dodržel, státní zástupce by s konečnou platností rozhodl o tom, že stíhán nebude. V opačném případě by byl obviněn.

Dlouhodobým zastáncem znovuzavedení účinné lítosti je vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), která se na přípravě návrhu podílela. Právu řekla, že jde o další nástroj pro vyšetřování korupce, kterých je jinak „hrozně málo“.

Znovuzavedení účinné lítosti by přivítal jak Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, tak třeba i nevládní protikorupční organizace Transparency International. „Náš útvar vítá každou legislativní změnu, která přispěje k efektivnějšímu odhalování korupce či závažné hospodářské trestné činnosti. S tímto návrhem tedy souhlasíme,“ řekl Právu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Dostatečné záruky

Znovuzavedení účinné lítosti je nyní nakloněno i ministerstvo vnitra, které tento krok původně nedoporučovalo. Například kvůli tomu, že policie institut před jeho zrušením v praxi využívala jen minimálně a někdy navíc v rozporu se smyslem úpravy.

Na přípravě aktuálního návrhu se vnitro podílelo a podle mluvčí ministerstva Denisy Čermákové jej považuje za vyvážený a kvalitní. „Proti původní úpravě nový návrh přinese i dostatečné záruky toho, že orgány činné v trestním řízení budou moci skutečně efektivně využít informace, které ten, kdo chce využít účinnou lítost, má, neboť zakotvuje povinnost takové osoby svědčit,“ podotkla Čermáková.

A o přínosu proti stavu před několika lety je přesvědčena i Peake. „Jestli nebyl (institut účinné lítosti) málo využívaný proto, že se korupce málo vyšetřovala. Já doufám, že jsme teď v jiné době, korupce se vyšetřuje daleko více. Přece jen čas oponou trhnul,“ poznamenala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám