Hlavní obsah

Otec tenistky Strýcové půjde na 2,5 roku do vězení za obchod s drogami

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Nepomohla mu obhajoba, že si drogami léčil podlomené zdraví. Sedmapadesátiletého Jindřicha Strýce poslal v úterý plzeňský soud na 2,5 roku za mříže za obchodování s narkotiky. Otec české tenisové reprezentantky Barbory Záhlavové Strýcové si trest odpyká ve věznici s dozorem, započten do něj bude mít několikaměsíční pobyt ve vazbě, ze které byl v létě propuštěn na dvoumiliónovou kauci.

BEZ KOMENTÁŘE: Otec tenistky Strýcové dostal 2,5 roku vězeníVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Strýc bude muset zaplatit taky půlmiliónovou pokutu. Podle předsedy senátu Borise Valového prodal nebo bezúplatně předal drogy ve více než dvou set případech. Společně se Strýcem byl odsouzen i jeho kamarád Miroslav Kreis, který mu pomáhal s pěstováním marihuany. Dostal 18měsíční podmínku.

Žalobce Strýce postavil před soud za to, že od roku 2002 prodával marihuanu, pervitin a kokain. Při domovních prohlídkách detektivové našli větší množství drog a také zařízení na jejich výrobu. Za to mu hrozil až desetiletý žalář.

U hlavního líčení se Strýc hájil tím, že drogy používal pro osobní potřebu jako náhražku za léky proti bolesti. „Marihuanu jsem kouřil, aby se mi dobře spalo. Kokain mně zase pomáhal od bolesti páteře, když nezabíraly léky. Co se týče pervitinu, ten jsem si koupil, abych vyzkoušel, jak funguje. Byla to ale otřesná zkušenost, proto jsem s tím dál nepokračoval, a proto mi taky něco zbylo doma,“ prohlásil Strýc před soudem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Strýc se svou dcerou před vyhlášením rozsudku

Například kokain prý užíval asi čtyři roky, a to i dvakrát týdně. „S kamarády jsme šňupali i v hospodě, aby se nám zlepšila nálada. Většinou jsem jim ho dával zadarmo,“ tvrdil Strýc, který je po pracovním úraze už několik let v invalidním důchodu. Uvedl, že drogy užíval společně například s majitelem vyhlášeného plzeňského klubu Zachs Pub Karlem Zachem anebo s taxikářem Markem Lebou, a to dokonce během jízdy. Na rozdíl od obžaloby připustil pouze jeden případ, kdy si nechal za kokain zaplatit.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Při zahájení soudního procesu letos v květnu byl Strýc ještě ve vazbě. Na svobodu se dostal o dva měsíce později po zaplacení dvoumiliónové kauce

Peníze měl z pozemků a také od dcery

Na otázku soudu, proč rozdával kokain zadarmo, uvedl, že o tom nepřemýšlel. „Říkat kámošům o peníze mi připadalo divný,“ odpověděl. O finance prý nouzi neměl. „S manželkou jsme prodali několik pozemků a navíc mám neomezený přístup k bankovnímu kontu dcery,“ vysvětlil.

Strýc si podle svých slov také založil pěstírnu marihuany. „Ale nešlo mi to. Rostliny žloutly, tak jsem ji zrušil,“ řekl. K původu téměř půl kilogramu konopí, které u něho doma našli policisté, uvedl, že jej dostal od vietnamského prodavače z večerky, se kterým se léta znal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám