Hlavní obsah

Po D1 na Vysočině cválali koně, zkrotil je policista

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek ráno po půl sedmé, tedy ještě za šera a při tradičně silném provozu, začali řidiči jedoucí po 122. kilometru D1 směrem na Prahu bombardovat tísňové linky. Po dálnici se totiž pohybovala šestice koní: čtyři dospělá zvířata se dvěma hříbaty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Brzdící vozy začaly vytvářet kolonu, z níž se postupně dostávali jen riskantním objížděním nevypočitatelných zvířat.

„Do kolony se shodou okolností dostal policista z dálničního oddělení Velký Beranov, který směřoval do práce. Dřív, než na místo dorazili jeho kolegové, dokázal sám odvést koně bezpečně z dálnice. Zastavovat provoz tak nebylo potřeba,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Cestou do práce mě zbrzdila kolona aut. Zařadil jsem se do ní a za chvíli jsem zjistil její příčinu: v pravém jízdním pruhu a na dálnici běželi v rozestupu za sebou koně. Využil jsem toho, že na 120. km je sjezd pro vozidla údržby, koním jsem nadjel a z provazu, který mám ve voze, jsem udělal ohlávku. Když se přiblížili, vytipoval jsem klisnu vedoucí stádo a ohlávku jsem jí nasadil, což umožnilo odvést celé stádo z vozovky. V té chvíli dorazili kolegové a akci jsme dokončili společně,“ popsal bez vzrušení policejní inspektor Jan Hlaváč, který je v civilu chovatelem koní.

Na dálnici se občas zatoulají i ovce

Na velkoberanovském oddělení prý není zdaleka sám. „Je nás tam koňáků víc, vedoucím počínaje,“ usmál se muž, který u policie pracuje šest let. Že si sbor ochránců zákona vybírá zrovna takové typy, je nejspíš prozíravé: manipulace se zvířaty totiž v učebních osnovách dopravních policistů chybí, setkání s nimi však není až takovou výjimkou.

„Občas se tu nějaké zvíře objeví. Nejznámějším případem byl asi onen slavný klokan, občas tu míváme i ovce,“ zpestřil pohled na výkon policejní služby inspektor Hlaváč.

Jak doporučil, pokud na takovou situaci řidiči natrefí, nejlepší by bylo zastavit a počkat na příjezd profesionálů. „Když auta za stádem jedou, tlačí vlastně ta zvířata jakoby před sebou. Přitom je reálná šance, zejména u koní, že sami ze silnice na příhodném místě sejdou,“ poznamenal policista a doplnil, že snažit se rozpoznat vedoucí zvíře by laikovi nedoporučoval. „I já jsem původně tipoval druhou z klisen,“ přiznal.

Jak doplnila policejní mluvčí, inspektor díky znalosti prostředí i oboru dovedl koně do nejbližší ohrady a pomohl vypátrat majitele. „Tím byl chovatel z Rybného, kterému přes výběh přeběhly srny a strhaly elektrický ohradník,“ doplnila mluvčí s tím, že s ohledem na okolnosti i dosavadní bezproblémovost chovatele nebyl důvod k pokutě.

Minimálně pochvalu však může čekat inspektor, který nebezpečnou situaci s rizikem značných škod dokázal vyřešit během půl hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám