Hlavní obsah

Bývalý policista se měl pokusit uplácet, soud nyní zrušil rozsudek

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský městský soud tento týden zrušil rozsudek nad bývalým vysoce postaveným důstojníkem policejního prezidia Janem Marešem (60), kterého policie, státní zástupce i obvodní soudci z Prahy 1 vinili z pokusu o podplácení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mareš, který už byl před více než deseti lety jednou za korupci odsouzen ke třem rokům vězení a zachránil ho až svou milostí v roce 2002 tehdejší prezident Václav Havel, dostal původně na přelomu dubna a května od obvodního soudu podmínku 2,5 roku a pětiletou zkušební dobou.

Podle nyní již zrušeného rozsudku se Mareš snažil předloni v červenci prostřednictvím své známé uplatit úředníka ministerstva dopravy částkou sto tisíc korun v souvislosti se snahou získat licenci na provoz stanice technické kontroly pro Sociální družstvo Benna, které jako právník zastupoval.

Trest dostal bývalý policista před půl rokem i přesto, že sám soud podle něj konstatoval, že stěžejní svědkyně případu Hana Šlesingerová, která při jednání s úředníkem na ministerstvu vystupovala v roli prostředníka a nabídla mu prý sto tisíc, byla „krajně nevěrohodná“.

Odvolací soud odmítl klíčový důkaz

Městský soud nyní konstatoval přesně totéž, ale na rozdíl od toho obvodního Mareše a zástupce družstva Benna pravomocně očistil. „Odvolací trestní senát po doplnění dokazování rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 zrušil a znovu rozhodl tak, že obžalovaní se zprošťují obžaloby, neboť žalovaný skutek není trestným činem,“ sdělila v neděli Právu mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Doplnila, že hlavním důvodem osvobození Mareše a dalších dvou mužů je zjednodušeně fakt, že odvolací soud odmítl klíčový důkaz. „Tím důkazem byla výpověď hlavní svědkyně, kterou senát považuje za silně nevěrohodnou, a v komplexu ostatních důkazů posoudil věc v souladu se zásadou pochybnosti ve prospěch obžalovaných,“ podotkla Lhotáková.

Svědkyni možná zažaluje

Sám Mareš přijal své nynější očištění s povděkem, ale zároveň nevyloučil právní kroky vůči hlavní svědkyni. I soud podle něj konstatoval, že se Šlesingerová už v minulosti vydávala opakovaně za prostředníka či zaměstnance různých právních či třeba cestovních kanceláří a podváděla údajně různé osoby. Odvolací senát dokonce prý zmínil hned několik rozsudků, kdy byla svědkyně za podvody odsouzena.

„Šlo o stejné modus operandi jako v našem případě,“ poznamenal v neděli Mareš. „Jsem velmi rád, že to takto dopadlo, protože to dopadlo nejen spravedlivě, ale i podle zákona,“ řekl Právu Mareš, který před čtrnácti lety vedl na Policejním prezidiu speciální skupinu finanční a hospodářské kriminality. Z té později vznikl samostatný útvar dnes známý jako protikorupční policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám