Hlavní obsah

V opilosti svého syna bila, kousala, lámala mu prsty. Hrozí jí až 12 let vězení

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Nepovedené manželství, nedostatek peněz a psychické problémy měly být podle devětadvacetileté Hany S. z Chrudimska důvodem, proč týrala svého pětiletého syna. Žena v pondělí u královéhradeckého krajského soudu přiznala, že na syna byla v jednom případě neadekvátně agresivní.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaná Hana S. se svou obhájkyní u hradeckého soudu.

Článek

Po útoku musel být malý chlapec týden hospitalizován v nemocnici. Ostatní zranění, které byly u syna zjištěny, si podle matky její hyperaktivní syn způsobil sám. Ženě nyní hrozí až 12 let za mřížemi.

„Dítě ponižovala nadávkami. Také ho nepřiměřeně fyzicky trestala. Zejména vařečkou a proutkem. Dítě kousala a házela s ním tak, že naráželo na pevné předměty,“ stojí ve spise obžaloby.

Mladá žena měla vést některé útoky na syna pod vlivem alkoholu nebo léků, kterými se snažila tlumit svoje psychické obtíže.

Matka si z útoku nic nepamatuje

Nejbrutálnější útok se měl stát loni v srpnu. „V opilosti nezletilého zcela nepřiměřeným a surovým způsobem potrestala za to, že otevřel dveře sousedce, která zaznamenala z bytu vycházející kouř. Vylezla za ním na patrovou postel, kam před ní utekl, chytla jej za uši a hodila ho z výšky na zem, dále mu lámala prsty, kousala a po uchopení kolem krku s jeho hlavou několikrát silně udeřila o zeď,“ uvedl u soudu státní zástupce Milan Šimek.

Mladá matka, která pracuje jako zdravotní sestra v domově pro seniory, u soudu uvedla, že si z útoku téměř nic nepamatuje.

„Měla jsem strach a vím, že jsem synovi nařezala, ale pak opravdu nevím, co se stalo, probrala jsem se až přikurtovaná v sanitce,“ tvrdila u soudu Hana S.

Před soudem také uvedla, že už rok abstinuje a dělá vše proto, aby se o své děti mohla postarat. Obě zatím žijí u pěstounů, kde je matka pravidelně navštěvuje.

Otec se o děti starat nechce

„Chtěla jsem na všechny problémy alespoň na chvíli zapomenout. Manžel mi říkal, že nikdy nebudu šťastná a přijdu o to nejcennější, co mám,“ uvedla obžalovaná.

Bývalý manžel obviněné na ni již před incidentem podal trestní oznámení, ale týrání tehdy lékaři nepotvrdili. Neshody mezi manželi byly dlouhodobé. Oba se před soudem vzájemně obviňovali z toho, kdo nese větší vinu na nezvládnuté výchově jejich syna.

„Manžel měl poté, co se to stalo, děti tři měsíce ve své péči. Nakonec mi volal, že pokud si je nevezmu zpátky, tak skončí v ústavu. Řekl mi, že ho děti stojí moc peněz a že nechce přijít o barák, to je raději dá do dětského domova,“ řekla u soudu Hana S.

„Nemohl jsem se o děti postarat. Jezdil jsem s kamiónem a s novou přítelkyní jsem jim nový domov prostě nemohl nabídnout,“ uvedl u soudu její exmanžel. Ten u soudu také tvrdil, že jeho bývalá žena děti zamykala a dávala jim prášky na spaní. Navíc je měla i mučit hlady. To však Hana S. vehementně popřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám