Hlavní obsah

Kožený žádá soud o zrušení desetiletého trestu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší král kupónové privatizace Viktor Kožený a jeho společník Boris Vostrý se u Vrchního soudu v Praze domáhají zrušení svých desetiletých trestů za vytunelování harvardských investičních fondů z poloviny 90. let.

Foto: Profimedia.cz

Viktor Kožený na snímku z roku 1993

Článek

Městský soud v Praze oba muže poslal před dvěma lety na deset let za mříže pro trestný čin podvodu a uložil jim zaplatit na náhradě škody celkem 20 miliard korun.

Rozsudek však ani jeden z odsouzených nevyslechl osobně, Kožený se skrývá před spravedlností na Bahamách, Vostrý v Belize. Odsouzeni byli v nepřítomnosti jako uprchlí, a stejně tak začal v pondělí vrchní soud projednávat i odvolání, která k němu podali jejich advokáti.

Martin Korbař, který zastupuje Koženého, navrhl soudu svého klienta rovnou zprostit obžaloby, případně rozsudek zrušit a vrátit prvoinstančnímu soudu. Obhájce Vostrého Josef Monsport žádá zrušení rozsudku a nové projednání kauzy.

Text Koženého odvolání má podle advokáta Korbaře 235 stran. „Byl odsouzen pro podvod. Z rozsudku ale nevyplývá, kdo je poškozený, kdo podváděl tím, že někoho uvedl v omyl a kdo jednal v omylu,“ vytkl předloňskému verdiktu Korbař.

Spolu s Monsportem také namítli, že byli jen nedostatečně informováni o policejních výsleších svědků na Kypru, takže se jich nemohli zúčastnit, a jedna z obchodních smluv, které jsou zmíněny v rozsudku, byla špatně přeložena. Žádali dokonce nové provedení kyperských výslechů.

Verdikt padne ve středu

Předseda senátu Radek Hartmann všechny návrhy na dokazování zamítl pro nadbytečnost.

Žalobce Jaromír Jindřich navrhl soudu, aby odsuzující verdikt potvrdil. „Je zřejmé, že žalovanými operacemi byla anulována likvidita Harvardského průmyslového holdingu (HPH),“ konstatoval. Připomněl také, že v inkriminovaném období na přelomu let 1995 a 1996 Kožený s Vostrým vyvedli z fondů za pouhých devět měsíců 16 miliard korun. „Ve všech fondech byly ve stejné době provedeny stejné strukturální změny a likvidní majetek nahrazen majetkem nelikvidním,“ dodal Jindřich.

Podle obžaloby šlo fakticky o prodej kvalitních českých akcií do kyperských offshorových společností. Jako protihodnotu obdržel harvardský holding bezcenné směnky a veřejně neobchodovatelné akcie.

V kauze figuruje 240 tisíc poškozených akcionářů HPH, u soudu holding zastupuje advokát Jiří Marek. „Za víc než 10 let se poškozeným nepodařilo dosáhnout na prostředky zajištěné směnkami, také není možné zhodnotit akcie ze společností na Kypru,“ shrnul Marek situaci akcionářů.

Soud si před vynesením verdiktu vzal den na rozmyšlenou. Rozhodnutí padne ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám