Hlavní obsah

Kriminalista, který kvůli kamarádovi ovlivňoval vyšetřování, dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Kamarádství bývalého kriminalisty Leoše Kanty a Petra Barchánka dostalo po středečním rozhodnutí plzeňského soudu hořkou příchuť. Za zneužití pravomoci a nadržování dostal 48letý expolicista trest 14 měsíců vězení s tříletým podmíněným odkladem. Soud mu také zakázal činnost u bezpečnostních složek na pět let. Podle samosoudkyně Heleny Przybylové pomáhal Kanta Barchankovi s cílem umožnit mu, aby unikl trestnímu stíhání.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petru Barchánkovi známost s kriminalistou nepomohla a skončil před soudem.

Článek

„Z vyšetřovacího spisu zkopíroval protokol o výpovědi poškozeného, který Barchánkovi předal s tím, že by bylo dobré ho přesvědčit, aby změnil výpověď. Dále se snažil působit na své kolegy, kteří později případ převzali a Barchánka z loupeže obvinili,“ stálo v obžalobě.

Kanta vinu odmítl. Nikomu prý nic nekopíroval ani nepředával. Barchánka označil za svého dobrého kamaráda a především velmi plodného informátora z kriminálního prostředí.

“Přišel za mnou na pracoviště s tím, že má nějaké informace k případu loupežného přepadení, kde jako poškozený figuruje zaměstnanec jeho družky. Abych si případ oživil, otevřel jsem si ten spis v počítači. On seděl vedle mne na židli a zřejmě viděl na monitor přes rameno,“ hájil se Kanta.

Jeho obhajobu ale částečně zpochybnily odposlechy, ve kterých zaznělo, jak Barchánek žádá po Kantovi, zda by mu mohl vytisknout to, co mu ukazoval v kanceláři.

Poprvé si oba volali, když Barchánkovi přišlo naše předvolání. Po Kantovi chtěl zjistit, co na něho máme.
Vyšetřovatelka

Na Kantu narazili detektivové při odposlechu Barchánkova telefonu. „Poprvé si oba volali, když Barchánkovi přišlo naše předvolání. Po Kantovi chtěl zjistit, co na něho máme. Kanta mi pak volal, ale já jsem mu řekla, že mu po telefonu žádné informace nedám, a domluvili jsme si schůzku. Ta už byla monitorovaná policejní inspekcí,“ uvedla v jednací síni vyšetřovatelka Zuzana Bendová.

Její kolega Vladimír Kroc prohlásil, že se z nich Kanta snažil tahat informace. „Chtěl vědět, na čem spis stojí. Tvrdil, že Barchánek je jedním z nejlepších policejních informátorů a že je schopen zajistit, aby poškozený změnil výpověď a tím by došlo k důkazní nouzi,“ sdělil soudu Kroc.

Policisté případ úspěšně dotáhli až k soudu. Barchánek s komplicem Davidem Karlíkem jsou obžalováni, že brutálně zbili a okradli zaměstnance soukromého statku v Rochlově Vladimíra Jasaně.

Poté, co se Barchánek od Kanty dozvěděl, že ho Jasaň usvědčuje, chtěl po něm, aby výpověď stáhl. Nejprve to zkusil po dobrém, pak začal vyhrožovat. „Za změnu výpovědi mu nejprve nabídl peníze. Když to poškozený odmítl, Barchánek mu vyhrožoval, že si ho najdou jeho kamarádi a už to nedopadne tak dobře jako na statku,“ prohlásil státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám