Hlavní obsah

Náchod žádá po exstarostovi 35 miliónů kvůli prodeji městského pivovaru

Právo, Ludmila Žlábková
Náchod

Až deset let vězení hrozí exstarostovi Náchoda Oldřichu Čtvrtečkovi (ODS), který stanul u soudu poté, co byl obžalován z machinací při prodeji městského pivovaru Primátor. Město Náchod po něm navíc žádá 35 miliónů jako ztrátu utrpěnou při prodeji.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný exstarosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka (vpravo).

Článek

Právě 35 miliónů je částka, o níž byla nabídka pivovaru Holba vyšší než nabídka vítězné liberecké společnosti LIF. Ta přesto pivovar koupila za 150 miliónů. Kauzu začal v úterý projednávat Okresní soud v Náchodě.

Podle obžaloby Čtvrtečka při prodeji pivovaru jako předseda hodnotitelské komise neakceptoval hlavní hodnoticí kritérium. Tím měla být jedině nejvyšší nabídnutá cena. Podle žalujícího státního zástupce se tak dopustil trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Podle starosty Čtvrtečky, který ve vedení Náchodu skončil před dvěma lety, nebyl prodej pro město nevýhodný. Tvrdí, že nabídka Holby nebyla nejlepší. „Nejlepší není ta, která přinese nejvíc peněz do městské kasy, ale také ta, která zajistí pivovarnictví ve městě, a tím i zachování pracovních míst, například,“ řekl Čtvrtečka.

Zastupitelstvo prodej odsouhlasilo, starosta podepsal

Současně upozornil, že od ceny nabídnuté Holbou je nutné odečíst 48 miliónů, což je hodnota hotelu Beránek, který odkoupilo město a který nebyl předmětem prodeje.

Bývalý hlavní představitel města během líčení uvedl, že se k prodeji vedení města a poté i zastupitelstvo přiklonilo poté, co náchodský pivovar začal mít problémy. Objevilo se několik variant, jak situaci řešit - od prodeje až po možný útlum provozu.

Následovalo několik jednání o prodeji. Nakonec zastupitelstvo odsouhlasilo, že chce prodat pivovar firmě LIF. „Proto jsem tu smlouvu podepsal,“ tvrdí Čtvrtečka.

Soudní líčení je naplánováno do 4. října, vyslechnuto by mělo být na dvě desítky svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám