Hlavní obsah

Lékař zabil autem chodkyni, obvinění si vyslechl po třech letech

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Za pár týdnů to budou tři roky, kdy bývalý primář a uznávaný sušický chirurg Josef Kalný srazil autem chodkyni, která na místě zemřela. Policie tehdy nehodu v Holýšově na Domažlicku uzavřela s tím, že za smrt ženy není trestně odpovědný, a případ poslala k přestupkové komisi. Jenže teď je zase všechno úplně jinak.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Téměř osmdesátiletý, stále ještě aktivní lékař, si převzal obvinění z nedbalostního trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti.

„To víte, že jsem překvapený. Nejdřív mi napsali, že nic, a teď je to zase obráceně. Nevím, co se stalo. Navíc to přišlo v době, kdy mi náhle zemřel syn, takže toho mám na hrbu, až to není hezké,“ řekl Právu Kalný.

Nehoda ho prý bude trápit do konce života. „Je to pro mě hrozné, celý život lidem pomáhám, a teď se mi stane tohle,“ pokračoval chirurg.

Bylo kolem sedmé večer, když Kalný přijížděl do obce. Před kruhovým objezdem si všiml psa, který šel přes silnici. Zastavil, a když se zvíře dostalo na protější chodník, zase se rozjel.

Než jsem se rozjel, koukl jsem se před sebe a neviděl nikoho. Musela být zrovna schovaná za bočním sloupkem karosérie.
Josef Kalný

„Najednou rána. Ta žena se převalila přes kapotu a narazila do čelního skla a nakonec skončila na zemi před autem. Hned jsem z něho vystoupil a snažil se jí poskytnout první pomoc,“ popisoval lékař, jak ke střetu na tříproudé silnici došlo.

Jak později zjistil, žena přecházela z levé strany přes dva pruhy. „Než jsem se rozjel, koukl jsem se před sebe a neviděl nikoho. Musela být zrovna schovaná za bočním sloupkem karosérie,“ pokračoval Kalný.

Později mu policisté oznámili, že za nehodu sám nemohl. „V protokolu doslova napsali, že kdybychom se oba dva pořádně dívali, tak jsme tomu zabránili. Bylo to fifty−fifty,“ prohlásil lékař.

Že se to celé nyní obrátilo proti němu, je zásluha pozůstalých, kteří se nesmířili s výsledky vyšetřování. „Vím, že si stěžovali a tvrdili, že jsem měl u policistů protekci a že to zahráli do autu. Já jsem ale o tom s nikým nemluvil,“ reagoval Kalný.

Poté, co případ dostal na stůl správní orgán, vrátil spis okresnímu státnímu zastupitelství do Domažlic s tím, že v jednání řidiče spatřuje trestný čin.

„Státní zástupkyně to ale neakceptovala a případ znovu postoupila k vyřízení v přestupkovém řízení. Z podnětu dcery oběti si vyžádala spis dohledová státní zástupkyně z krajského státního zastupitelství, která na rozdíl od své domažlické kolegyně dospěla k závěru, že jde o trestný čin,“ vysvětila náměstkyně krajské státní zástupkyně Dagmar Lindenthalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám