Hlavní obsah

Vyděrač rodičů zavražděné Aničky půjde na dva a půl roku za mříže

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jan Zita (25) z Plzeňska, který vydíral rodiče zavražděné devítileté Aničky, dostal dva a půl roku nepodmíněně. Soudce tak ve středu rozhodl na základě toho, že se obviněný úmyslně vyhýbal kontrolám probační služby.

Foto: Jan Švábek, Právo

Odsouzený Jan Zita

Článek

Zita se hájil tím, že nevěděl, jak se v podobném procesu zachovat, protože v minulosti nikdy trestán nebyl. Obžalovaný podal stížnost, kterou bude řešit krajský soud v Plzni.

Zitovi soud loni na jaře uložil podmíněný trest za vydírání. Vzápětí byl na muže vydán zatykač, protože se vyhýbal dohledu probačního úředníka a nepřebíral soudní obsílky. Muž se po čase sám od sebe přihlásil na policii. „Zavolal na linku 158 s tím, že se dozvěděl, že je v pátrání,“ sdělila Právu policistka Simona Čejková.

Zita se snažil podvést rodiče zmizelé Aničky v listopadu 2010 - tedy v době, kdy rodiče za informace vedoucí k jejímu nalezení vypsali odměnu ve výši 3,5 miliónu korun. Janatkovým vyděrač namlouval, že ví, kde se holčička nachází. Po rodičích požadoval čtvrt miliónu, za které sliboval, že se děvčátko vrátí zpět domů.

Hájil se tím, že se nacházel ve složité finanční situaci a peníze chtěl použít na zaplacení dluhu. Tělo zavražděné Aničky našli policisté 16. března 2011 poblíž pražské Troji. Z vraždy a znásilnění byl obviněn Otakar T., který se následně oběsil v pankrácké věznici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám