Hlavní obsah

Za kšefty s kopírováním učebnic dal soud podmínky, viníci jsou dál v branži

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Svůj byznys si pětapadesátiletý Jan Razim a jeho o třicet let mladší společnice Jana Peclová založili na kopírování školních učebnic a jejich prodeji. V malém copycentru v plzeňské Přemyslově ulici namnožili stovky odborných knih a skript, které studentům nabízeli za mnohem nižší cenu, než za jakou jsou k mání originály v obchodech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kšefty se jen hrnuly do doby, než do provozovny vtrhli na udání jednoho z oficiálních nakladatelů policisté.  Po více než dvou letech plzeňský okresní soud rozhodl, že Razim s Peclovou jednali nezákonně.

„Za trestný čin porušení autorských práv byli odsouzeni k devíti měsícům vězení se zkušební dobou dva roky,“ potvrdil Právu předseda soudu Jiří Levý.

Případ se neprojednával v klasickém hlavním líčení, ale soud rozhodl od stolu takzvaným trestním příkazem, což zákon umožňuje za předpokladu, kdy jsou důkazy o vině přesvědčivé a horní trestní sazba žalovaného trestného činu nepřekročí hranici pěti let.

Do dvou dnů byla zakázka hotová

Seznamy děl rozdělené podle autorů a na tematické okruhy byly vystaveny přímo v prostorách copycentra. Jednalo se především o odborné publikace se zaměřením na právo, ekonomiku a cizí jazyky.

Systém fungoval tak, že zájemce přišel s požadavkem na konkrétní knihu. Druhý den nebo maximálně do dvou dnů ji měl hotovou. Firma, která si účtovala padesátník za jednu stránku, nepotřebovala žádnou reklamu. Mezi studenty se to hned rozkřiklo a zájem byl obrovský.

Už méně radosti ale měl majitel vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, kterému rapidně klesly tržby v prodejně, kterou má umístěnou přímo v objektu právnické fakulty v Plzni. A právě on kriminalisty do copycentra přivedl.

Nakladatelé mohou žádat náhradu škody

Razim i Peclová trest přijali, ani jeden z nich rozsudek nenapadl. A protože spokojené je i státní zastupitelství, rozhodnutí nabylo právní moci. Vyhráno ale dvojice ještě zdaleka nemá, hrozí jí totiž žaloby na náhradu škody od nakladatelů včetně zahraničních, kteří měli řádně zakoupena autorská práva.

„Požádáme soud o zaslání rozhodnutí, abychom měli v ruce podklady pro vyčíslení škody. Pak zkontaktuji naše právníky v Anglii, kteří zvolí další postup. Předpokládám, že nějakou náhradu škody vymáhat určitě budeme,“ řekla Právu Olga Staňková, která v České republice zastupuje nejstaršího akademické nakladatelství a vydavatelství na světě – Cambridge University Press.

Podobně reagoval i ředitel nakladatelství Argo Milan Gelnar. „V našem případě se jednalo o pětisetstránkovou příručku sociologie. Původně jsem se domníval, že si knihu zkopírovalo pár studentů. Že se jedná o komerční systém, jsem neměl vůbec tušení. Zatím ani vlastně nevím, kolik se toho  ilegálně prodalo. Tím pádem jen těžko mohu přesně vyčíslit škodu,“ uvedl Gelnar.

Oba odsouzené kopírovače trest neodradil od toho, aby dál v branži zůstali. Kopírovací centrum provozují na stejné adrese dál, ale pod jinou hlavičkou. Založili si i obchodní firmu JaJa Copy, která má na webových stránkách jako své sídlo uvedenu právě plzeňskou adresu copycentra.

„Budeme se vyjadřovat pouze za přítomnosti našeho právního zástupce. Ten je ale momentálně v zahraničí na dovolené, “ uvedla na dotaz Práva Jana Peclová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám