Hlavní obsah

Nad chemičkou v Pardubicích se objevil barevný mrak, unikl nitrózní plyn

Právo, Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

V úterý odpoledne se nad Pardubicemi objevil barevný mrak, který pochází z uniklých plynů. Hasiči a policisté jsou na místě, lidem doporučují uzavřít okna. Mrak s jedovatými plyny táhnul na největší pardubické sídliště Polabiny, zasáhl také Rosice nad Labem, Staré Hradiště, Doubravice a Ohrazenice.

Nad chemičkou v Pardubicích se objevil barevný mrak, unikl nitrózní plynVideo: Novinky

 
Článek

Plyny unikly ze zásobníku, kde se stala nehoda už v pondělí. Na místě zasahují hasiči, uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

„Krátce před 13. hodinou jsme přijali oznámení, že nad Pardubicemi je mrak, pravděpodobně z nehody, která se stala v místní chemičce,“ řekl Novinkám policejní mluvčí Josef Bocán.

Lidé, kteří bydlí v oblastech, kde se mrak s jedovatými plyny objevil, byli varováni městským rozhlasem. Neměli by vycházet z obydlí, měli by zavřít okna a vypnout ventilaci. Lidé, kteří byli v té chvíli venku, si chránili dýchací cesty kapesníky.

Starostové okolních obcí dostali z dispečinku chemičky SMS o provozní nehodě. „Hasiči na místě zasahují v přetlakových oblecích, což jsou obleky s nejvyšším stupněm ochrany. Budou se snažit zavřít přetlakové ventily," uvedla Horáková.

Foto: Pro Novinky Roman Bureš

Nitrózní plyn unikl nad Pardubice

"Jednou z možných příčin provozní nehody jsou extrémně vysoké venkovní teploty. Vedení společnosti přijalo okamžitá opatření a přerušilo část výroby. Majetek a osoby v areálu SemtinZone nebyly ohroženy," řekla mluvčí Synthesie Jaroslava Doležalová.

Obyvatelé městských čtvrtí Ohrazenice, Doubravice, Polabiny a Trnová by měli podle doporučení ze Synthesie zavřít okna. U Ohrazenic je vidět mrak, který podle svědků zahaluje i nedalekou Kunětickou Horu.

Foto: Pro Novinky J.R.

Mrak po úniku plynů v chemičce v Pardubicích

Výbuch zásobníku v areálu pardubické chemičky Synthesia způsobil únik malého množství oxidu dusíku do ovzduší už v pondělí, kdy v jednom z deseti zásobníků došlo pravděpodobně k přehřátí a nahromadění par a následně k výbuchu.

Oxidy dusíku ze Synthesie unikly také předloni v červenci, za únikem byla technická závada a přispělo k němu i tropické horko. Žlutý jedovatý mrak tehdy putoval směrem na Lázně Bohdaneč a další obce severozápadním směrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám