Hlavní obsah

Vyděrači chtěli po podnikatelích 36 miliónů, hrozili jim diskreditací

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ, který u nás zřejmě nemá obdoby, vyřešili zlínští krajští kriminalisté. Vyděrači v něm požadovali 36 miliónů korun po trojici podnikatelů za to, že nezveřejní údajné diskreditující materiály.

Foto: Policie ČR

Policisté na vyděrače v Olomouci nastražili tašku s „penězi“.

Článek

„Příběh jak z amerického filmu začal v únoru tohoto roku. Osmačtyřicetiletý muž z Olomoucka oslovil dva své známé s neobvyklou nabídkou práce. Potřeboval 'vytáhnout peníze z jednoho borca',“ řekla Právu v sobotu krajská policejní mluvčí ve Zlíně Jana Macalíková.

Oba kumpány podle ní muž naložil do auta, přičemž jednomu z nich opatřil dámskou paruku, kšiltovku, stříbrnou lepicí pásku a stahovací pásky na ruky. „Instruoval je, že mají dostat jednoho podnikatele z jeho domu ven, například pod záminkou, že se jim na jeho zahradu zaběhl pes. To taky pachatelé udělali. Pak ho měli spoutat, odvést domů a počkat s ním na výhružný telefonát. Jenže nepočítali s tím, že se muž bude aktivně bránit. Nakonec pachatelé utekli zpět do auta a odjeli,“ uvedla mluvčí.

Foto: Policie ČR

Organizátor vydírání opatřil jednomu z kompliců i dámskou paruku.

Koncem března pak podle ní stejný podnikatel z Kroměřížska a jeho další dva spolupracovníci dostali anonymní dopisy. Nějaký člověk jim vyhrožoval, že orgánům činným v trestním řízení, finančnímu úřadu a televizním stanicím předloží kompromitující písemnosti, DVD a odposlechy, které dokladují, že se podnikatelé dopouštějí podvodů a daňových úniků. Za nezveřejnění materiálů požadoval anonym neuvěřitelných 36 miliónů korun.

"Za spolupráci s policií naopak vyhrožoval ublížením „na nejcitlivějších místech.“ Tři podnikatelé z Kroměřížska dostali dopisy v jeden den. List obsahoval i návod, kam se mají bankovky umístit. Předání peněz se mělo uskutečnit 29. března odpoledne na parkovišti u obchodního domu v Olomouci,“ poznamenala Macalíková.

Vyzvedli tašku s falešnými penězi

Poškození se podle ní i přes výhrůžky obrátili na Policii ČR. „Tašku, do které jsme nasimulovali požadovanou částku, jsme dali na určené místo. Sám organizátor vydírání tam nepřijel, poslal své dva známé, které policie zadržela bezprostředně po vyzvednutí kabely,“ konstatovala mluvčí.

K zákroku byla podle ní přizvána i zásahová jednotka z Brna, protože existovalo důvodné podezření, že by pachatelé mohli být ozbrojení. „Díky dostatečnému množství indicií a důkazů jsme našli i autora anonymů a organizátora celého vydírání. On i spolupachatelé ve věku 20 a 23 let měli problém se zákonem už dřív. Osmačtyřicetiletý muž byl ve vězení kvůli podvodům, mladší ze společníků kvůli loupežnému přepadení. Teď jim za vydírání hrozí trest odnětí svobody až na dvanáct let,“ dodala Macalíková.

Podnikatelé podle ní své vyděrače neznali, ani jim nic nedlužili. Při domovních prohlídkách u pachatelů se žádné kompromitující materiály nenašly. Po obvinění skončili všichni tři muži ve vazební věznici.

Reklama

Výběr článků

Načítám